Seimas nusiteikęs didinti paramą už vaikus

  • Teksto dydis:

Seimas linkęs nustatyti naujas išmokas vienu kartu gimus dviems ir daugiau vaikų, o vaiko priežiūros išmokas studijuojantiems ir reikiamo darbo stažo neturinčioms motinoms mokėti ir ilgiau, ir didesnes.

Seimas antradienį 54 balsais už ir 3 parlamentarams susilaikius po svarstymo pritarė Išmokų vaikams įstatymo projektui, kuris yra antroje socialinio modelio dalyje, numatančioje „Sodros“ pertvarką nuo 2017 metų.

„Tvarkietis“ Algimantas Dumbrava prognozuoja, kad nauja finansinės paramos už vaikus tvarka pagerins demografinę padėtį. 

Seimas pritarė Socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlymui numatyti specialias vaiko priežiūros išmokas tėvams, kuriems iš karto gimtų daugiau nei vienas vaikas - nuo 2017 metų didesnes vaiko priežiūros išmokos būtų skiriamos tėvams, kurie susilauktų dvynukų, trynukų ar daugiau vaikų. Išmokos iš biudžeto, o ne iš „Sodros“, būtų mokamos tėvams nuo vaikų gimimo iki jiems sukaks dveji metai, tačiau apskaičiuojamos kitaip negu pašalpos, kurias mokės „Sodra“. 

Jeigu Seimas pataisas priims, gimus dvynukams tėvams būtų skiriama 4 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio išmoka per mėnesį - 152 eurai (dabar BSI - 38 eurai). Per metus tokia išmoka siektų 1824 eurus, o per dvejus - 3648 eurus.

Jeigu vienu metu gimtų daugiau kaip du vaikai, išmokos dydis augtų 4 BSI už kiekvieną vaiką - pavyzdžiui, gimus trynukams, ji siektų 8 BSI arba 304 eurus per mėnesį (per dvejus metus - 7296 eurus), o ketvertuko - 12 BSI arba 456 eurus (10 944 eurus).

Taip pat Seimas sutinka, kad būtų mokamos didesnės vaiko priežiūros išmokas besimokančioms motinoms. 8 BSI dydžio išmoką per mėnesį (152 eurus) siūloma mokėti tėvams doktorantams, kurie vaikų susilauktų iki 30 metų. Dvigubai - iki 8 BSI ketinama padidino išmokas už gimusius vaikus studijuojantiems tėvams iki 26 metų. Dabar ši minimali išmoka studentams, kurie neturi darbo stažo, siekia apie 4 BSI.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
Vel debilai gales su vaikais, juos gamindami, uzdarbiauti. Ne vaiku kiekybe reikia gausinti, o ju KOKYBE dometis. Dometis reiketu ir vienisais senukai, kurie pusbadziauja

jone

jone portretas
54 ir 3 parlamentarai. O kur likę 84?

Manau.

Manau. portretas
Neprigkurkite nesamoniu iseidami.Steigkite darzelius mazindami jiems mokescius.Stengkites ,kad atlyginimai didetu,o ne ,kad visi mokesciu moketojai uzdirbtu duona kitiem.Nereikia stengtis didinti nenorinciu dirbti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių