Seimas nesutaria, ar lengvinti smulkią prekybą degalais

Seime stringa pataisos, supaprastinančios smulkių degalų prekybininkų veiklą. Kai kurie parlamentarai mano, jog jos paskatintų „šešėlį“.

Pataisomis siūloma iš Lietuvos prekybininkų degalais nereikalauti 1 mln. eurų užtikrinti prievolių įvykdymą. Vienas pakeitimų iniciatorių socialdarbietis Andrius Palionis sako, kad pataisos aktualios mažesniems prekybininkams, turintiems kelias degalines ir gaunantiems nedideles pajamas.

„Kalbama apie mažas įmones, kurios nei importuoja, nei eksportuoja naftos produktų, o dirba vietinėje rinkoje. (...) Dabar susiduriame su tokia situacija, kai mažos įmonės regionuose kolonėlės vykdo veiklą ir jų metinė apyvarta yra 200–300 tūkst. eurų, o garantiją reikia susimokėti milijoną. Natūralu, kad jos priverstos užsidaryti“, – Seimo posėdyje šią savaitę aiškino jis.

Parlamentaras teigė, kad pataisas kartu su kitais Seimo nariais, įskaitant ir ūkio ministrą Virginijų Sinkevičių, pasiūlė, gavęs įmonių prašymus peržiūrėti per griežtą reglamentavimą. 

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Bronius Matelis prognozavo, kad siūlomos lengvatos „grąžintų Lietuvą į tuos niūriuosius laikus, kai buvo kuriamos nusikalstamos schemos, kaip nemokėti PVM“.

Pasak jo, įstatymas jau numato daug lengvatų sąžiningai dirbančioms įmonėms, o priėmus pataisą, „kontroliuoti nefasuotų naftos produktų prekybos bus neįmanoma“.

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma taip pat mano, kad taip būtų skatinamas šešėlis.

„Garsiai skelbiama kova su „šešėliu“, deja, tokiais balsavimais yra paneigiama, kai štai bandoma atverti buvusias anksčiau ir išaiškintas landas PVM slėpimo schemoms kurti“, – teigė J. Razma.   

J. Razma piktinosi, kad palaikydami pataisas Seimo valdantieji įsivaizduoja geriau negu Vyriausybė išmanantys didmeninę prekybos naftos produktais rinką ir sugeba geriau prognozuoti tokios pataisos pasekmes.   

„Nemanau, kad didmeninė prekyba naftos produktais yra ta sritis, kur mes galime pageidauti kuo daugiau smulkių dalyvių, tada mokesčių inspektoriams bus labai sunku sukontroliuoti tą sektorių, nes jis labai jautrus, kadangi turi duoti pakankamai dideles mokestines įplaukas ir jeigu nebepavyks sukontroliuoti, bus pakankamai ženklūs praradimai“, – BNS tvirtino J. Razma.

Vyriausybė, Seimo teisininkai ir Europos teisės departamentas pateikė argumentų atmesti pataisas, bet nepaisydami jų, parlamentarai šią savaitę įpareigojo Biudžeto ir finansų komitetą pakeitimą apsvarstyti. Prieš tai Seimas nepritarė Ekonomikos komiteto siūlymui pataisą atmesti.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Jeigu kūras brangs, nevažiuosime, ruošemės mašiną statyti iki pavasario.Ir tuo pačiu nedrausime.

Uuu

Uuu portretas
Monopoli ir cia daro visus mazus ismeta lieka tik keli dideli...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių