Seimas neapsisprendžia, ar jau laikas atsilaisvinti diržus

  • Teksto dydis:

Parlamentarai nutarė, kad reikia iš naujo svarstyti politikų, teisėjų, tarnautojų, pareigūnų pareiginės algos bazinį dydį.

Antradienį dauguma Seimo narių nepritarė Socialinių reikalų komiteto pozicijai atmesti Vyriausybės teikimą 2016 metais nedidinti atlyginimų minėtoms asmenų kategorijoms ir palikti šiemet taikomą pareiginės algos bazinį dydį – 130,5 euro. Koks dydis turėtų būti taikomas kitąmet, komitetas nepasiūlė.

Seimas nutarė, kad klausimą iš naujo turėtų apsvarstyti kitas - Seimo Biudžeto ir finansų - komitetas.

„Kitą savaitę numatytas 2016 metų biudžeto antras svarstymas ir priėmimas Seime. Pagal pateiktą projektą, tikrai nėra numatyta pinigų, kurie būtų reikalingi, jeigu nepratęstume bazinio dydžio galiojimo 2016 metais, o tie pinigai tikrai yra nemaži, tai papildomai išaugintų valstybės valdymo išlaidas nuo 12 iki 18 mln. eurų įvairiais skaičiavimais“, - antradienį Seime sakė opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis.

Pasak jo, dar neatėjo laikas „atsilaisvinti diržus“.

„Tikrai turime įtemptą biudžetą kitais metais, nemanau, kad jau dabar yra tas laikas, kai galime atsilaisvinti pilnai diržus ir pasakyti, kad nuo šiol valstybė gali mokėti didesnius atlyginimus valstybės politikams, teisėjams, tarnautojams, kada privačiame sektoriuje tie atlyginimai nekyla taip, kaip norėtųsi, kad kiltų“, - teigė liberalas.

Tuo metu konservatorius Rimantas Dagys pareiškė, kad Vyriausybė privalo padidinti darbo užmokestį mažiausiai uždirbantiems pareigūnams, nes jų atlyginimai yra minimalios mėnesio atlyginimo dydžio (325 eurų). Kadangi bazinis dydis visiems taikomas vienodas, jis ragino Vyriausybę parengti pasiūlymus mažuosius atlyginimus didinti keliant kitus dydžius - kategorijas, klases ir pan.

„Palikdami tuos pačius dydžius gauname demotyvuotą sistemą“, - teigė konservatorius.

Seimo Teisės departamentas yra pateikęs išvadą, kad per krizę pareiginės algos bazinis dydis sumažintas iki 130,5 euro (450 litų) dėl pablogėjusios valstybės ekonominės ir finansinės būklės, tuo metu dabar nepateikiama argumentų, liudijančių valstybėje besitęsiančią itin sunkią ekonominę ir finansinę padėtį.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius, pristatydamas projektą Seime, įspėjo parlamentarus, kad minėtą dydį vis tiek reikės patvirtinti, automatiškai nepradės galioti koks nors kitas, iki krizės galiojęs pareiginės algos bazinis dydis.

Naudojant šį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams. Iš viso - maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.

Pastarąjį kartą algos bazinis dydis keistas 2009 metais - prasidėjus ekonominei krizei jis sumažintas nuo 490 litų (144 eurų) iki 450 litų (130,5 euro).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Turiu diržą su Vado pažadais ir skylėmis. Gaila,kad vis reik ir reik naujų skylių sagčiai. Suprask - dar ne laikas ... na ne semūnams gi. o jei rimati, tai gėda skurdinti savus. Ateis laikas - ..... oj diržais mojuosim...

pypenas

pypenas portretas
Ne be reikalo graikai sako reikėtų apmokestinti ASILUS??????????

Se

Se portretas
Skirkit mažiau pinigų haubicoms ir šarvuočiams ir visiems jų užteks.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių