Seimas linksta įteisinti visuotinį turto deklaravimą nuo 2018-ųjų

Seimas nusiteikęs nuo 2018 metų įteisinti visuotinį turto deklaravimą, jeigu tam nepasipriešins Vyriausybė. Kol ji nepateiks savo išvados, nebus galimas paskutinis balsavimas dėl pataisų priėmimo.

Parlamentarai antradienį per Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pakeitimų svarstymą pritarė socialdemokratų Andriaus Palionio ir Artūro Skardžiaus pataisai nuo kitų metų įpareigoti visus 18 metų sulaukusius šalies gyventojus, jų, anot A.Palionio Lietuvoje yra 2,3 mln., deklaruoti neregistruotą turtą, pavyzdžiui, bankuose turimas lėšas, nebaigtą statybą, meno kūrinius, brangenybes. Už tai balsavo 49 Seimo nariai, prieš buvo devyni, susilaikė 27 parlamentarai.

Liberalas Simonas Gentvilas po balsavimo priekaištavo, kad tokį svarbų sprendimą dėl visuotino tam tikro turto deklaravimo bandoma priimti be diskusijų. Pasak jo, pataisa reiškia visuotinio deklaravimo įteisinimą, nes tektų deklaruoti visa tai, ko dabar nėra registruose.

„Siūlau atsakingai įvertinti, ką mes darome. Pritarus A.Palionio ir A.Skardžiaus pasiūlymui, visuotinė deklaracija reikštų, kad deklaruoti turėtų visi Lietuvos gyventojai. (...) Kiekvienas bedarbis, kiekvienas pilnametystės sulaukęs žmogus. Ar mes esame šitam pasiruošę ir ar tikrai dabar, be esminių diskusijų reikėtų šitą sprendimą priimti?“ – klausė liberalas.

Konservatorius Jurgis Razma tokioje situacijoje Seimui pasiūlė paprašyti Vyriausybės išvados.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas įsitikinęs, kad nėra poreikio įvesti visuotinį turto deklaravimą.

„Šiame etape užkrauti Vyriausybei dar visuotinį turto deklaravimą, nesant poreikio, kad būtų mokami mokesčiai nuo viso nekilnojamojo turto, manau, tikrai nepagrįsta. Todėl pirmiausia susitarkime dėl mokesčių sistemos pakeitimo, tada galbūt galvosime ir apie visuotinį deklaravimą“, – teigė S.Jakeliūnas.

Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pranešė, kad dabar turtą Lietuvoje deklaruoja tik 100 tūkst. gyventojų.

„Jeigu mes kalbame apie turtą, deklaruoja tik 100 tūkstančių, tai yra kas 10–12 žmogus parodo, ką jis turi. Tai koks tas realus vaizdelis? Bet gi mes kalbame, kad turime be galo didelį „šešėlį“, kad mes turime korupciją, neskaidrius sandorius, kad kažkur kažkas kažką sukaupęs“, – kalbėjo A.Sysas.  

Seimo siekis įteisinti visuotinį turto deklaravimą užgožė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotą Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pakeitimų svarstymą. Šalies vadovė siūlė praplėsti žmonių, kuriems būtų privalu deklaruoti turtą ir pajamas ratą. Ji siūlo į deklarantų sąrašą įtraukti akcinių bendrovių, viešųjų įstaigų, kurių akcininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojus ir jų šeimas,

Taip pat norima, kad deklaracijas teiktų savivaldybių įmonių vadovai, jų šeimos nariai, biudžetinių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, kandidatai į valstybės politikus ir Europos Parlamento narius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
auksinius dantis ar reikės deklaruoti?

tikrai

tikrai portretas
manau, daugiausiai deklaravimo bijo tie ir kelia erzelį, kurie savo turtus perrašę giminaičiams, močiutėms, kad nereikėtų mokėt mokesčių, o patys likę vargšais be jokio turto.

durniu laivas

durniu laivas portretas
idomu kaip ir ka gali deklaruoti senas pensininkas kuris be savo butelio tarbos ir lazdos neturi o va masiulis gavo maza kysiuka ir nedekralavo is to ir reikalaukit NEPILNO PROTO ENTUZIJASTAI
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių