Seimas linkęs švelninti žemės įsigijimo sąlygas

Seime skinasi kelią siūlymas naikinti prieš kelerius metus įstatymu įtvirtintus kai kuriuos reikalavimus dirbamos žemės pirkėjams.

Siūloma naikinti žemės įsigijimo saugiklius, numatančius kvalifikacijos reikalavimus žemės pirkėjams, dėl kurių Europos Komisija (EK) yra pradėjusi pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą ir kurie kliudo šaliai įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (ESBO).

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pataisoms: už balsavo 70, prieš - 4, o susilaikė 14 parlamentarų. Galutinis balsavimas numatytas kitą dieną.

Pataisomis, be kita ko, siūloma pirmumo teisę įsigyti privačią žemę suteikti žemdirbiams arba įmonėms, veikiančioms savivaldybėje, kur parduodamas sklypas, arba jei jos ribojasi, bet yra kitoje savivaldybėje. Jei jie atsisakytų pirmumo teisės, pardavėjas turėtų teisę parduoti bet kam.

Dabar pirmumo teisę įsigyti žemę turi sklypo bendraturčiai, nuomotojai ir žmonės, kurių žemė ribojasi su parduodamu sklypu.

Liberalas Eugenijas Gentvilas piktinosi, kad ir toliau įstatyme išlieka "antikonstitucinė nuostata" dėl maksimalaus žemės kiekio - 500 hektarų.

"Turėti daugiau gali, jeigu užsiimti gyvulininkyste. Tai neteisinga", - teigė E.Gentvilas.

Anot jo, pataisos leis dovanoti žemę artimiausiems giminaičiams - dabar to negalima padaryti, ją galima tik paveldėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių