Seimas imasi 23 Darbo kodekso pataisų

  • Teksto dydis:

Pirmoje dienos pusėje nutaręs svarstyti valdančiųjų pataisas dėl dalies socialinio modelio nuostatų atšaukimo arba jų įsigaliojimo atidėjimo, Seimas ketvirtadienio pavakarę priėmė svarstyti dar vieno naujojo Darbo kodekso pataisų glėbį.

Už tai, kad Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario konservatoriaus Rimanto Jono Dagio parengtas Darbo kodekso pakeitimus Seimas svarstytų balsavo 77 Seimo nariai, prieš - 5, o susilaikė 16  parlamentarų.

Pasak parlamentaro, šios pataisos - 23 nuostatos, kurios nepapuolė į tuos projektus, kurie buvo Seimui teikiami, kai naująjį Darbo kodeksą vetavo prezidentė.

R.J.Dagys taip pat akcentavo nekovosiąs dėl tų savo pataisų, kurioms Trišalė taryba nepritars.

Pataisomis siūloma grąžinti iki šiol veikiančią nuostatą, kad švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė būtų viena valanda sutrumpinta.

Atskiru straipsniu siūloma numatyti, ką darbdaviui būtų draudžiama daryti, kai paskelbiamas streikas.

Norima sugriežtinti finansines sankcijas darbdaviams, kurie dels atsiskaityti su atleistais darbuotojais, nes naujasis kodeksas numato, kad darbdaviui  delsiant atsiskaityti, jis privalėtų mokėti netesybas - jos būtų mokamos už kiekvieną uždelstą  mėnesį, bet ne ilgiau kaip už tris mėnesius. R.J.Dagys siūlo šį apribojimą naikinti. 

Parlamentaras siekia, kad įmonėse, kuriose dirba daugiau kaip 20 žmonių, darbo taryba darbdavio iniciatyva galėtų būti sudaryta, o jeigu tokios tarybos pareikalautų darbuotojai, ją sudaryti būtų privalu. Naujasis kodeksas numato, kad tokios tarybos darbdavio iniciatyva privalėtų susikurti.

Siūloma atšaukti kodekse numatytą nuostatą, kad darbdavys gali atsisakyti tenkinti darbuotojo prašymą laikinai dirbti ne visą darbo dieną tik dėl svarbių priežasčių.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad darbo sąlygos darbdavio sprendimu gali būti keičiamos darbuotoją įspėjus ne anksčiau kaip prieš tris darbo dienas, o ne per protingą terminą, kaip naujasis kodeksas numato dabar.

R.J.Dagys siūlo didinti darbdavio mokamą kompensaciją darbuotojui, jeigu jis būtų atleistas labai greitai ir nenurodant priežasties - dabar kodeksas leidžia tokius atleidimus įspėjus prieš tris darbo dienas ir išmokant 6 mėnesių darbo užmokesčio dydžio kompensaciją. R.J.Dagys siūlo šią kompensaciją didinti iki 8 mėnesių atlyginimo dydžio.

Terminuotas darbo sutartis nuolatinio pobūdžio darbui siūloma sudaryti tik tais atvejais, jeigu dėl to būtų sutarta kolektyvinėje sutartyje. Dabar tai kodekse nenumatyta, kodeksas leidžia tokių darbo sutarčių nuolatinio pobūdžio darbams sudaryti ne daugiau kaip 20 proc. visų darbdavio sudarytų darbo sutarčių. R.J.Dagys siūlo šią nuostatą palikti. 

Lapkričio pradžioje baigiantys kadenciją parlamentarai Darbo kodeksą šiek tiek pataisė. Pakeitimai priimti, atsižvelgiant į prezidentės Dalios Grybauskaitės pastabas. Tada parlamentarai nutarė veto atmesti, bet pagal prezidentės siūlymus teikti pataisas ir patobulinti kodeksą. Seimas priėmė pakeitimus dėl šešių  prezidentės pastabų, o dar į 13 kol kas neatsižvelgė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Rytas Atrodo, kad tai bus visiškai naujas kodeksas. Gal ir geriau kažkam bus. Palauksim.

Anonimas

Anonimas portretas
tam asiluj - kestas .... iseik ir pasiklausyk kaip keikia tokius kaip tu ir visa ta darbo istatymo kurejus visa saziningai dirbanti lietuviu tauta , ...po to persk per visas skyles ,kad tau netinka anonimo komentarai ...

Vilniaus naktis,

Vilniaus naktis, portretas
o ne Diena. Už Anonimo paistalyną - 5 balai. Kuo daugiau prisišiukšlinsi komentare, kuo daugiau keiksmų. tuo daugiau balų. Kastytis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių