SEB: didžiosios Baltijos šalių įmonės mato geras perspektyvas konkuruoti Europoje

Didelė dalis (77 proc.) didžiųjų Baltijos šalių įmonių įsitikinusios, kad regiono ekonomikos konkurencingumas, palyginti su kitomis Europos šalimis, iki 2020 metų toliau didės. SEB atliktos didelių įmonių finansų vadovų apklausos duomenimis, optimistiškiausiai šiuo atžvilgiu yra nusiteikusios Lietuvos įmonės (84 proc.), atitinkamai Latvijos ir Estijos – 73 ir 69 procentai.

„Tokios nuotaikos leidžia daryti prielaidą, kad stambus verslas Baltijos šalyse ketina daugiau investuoti į technologijas ir inovacijas, didinti darbo našumą ir taip prisitaikyti prie eksporto rinkose augančio konkurencingumo. Tam tikras lūžis Lietuvoje jau įvyko pernai, kai didelių įmonių investicijos padidėjo ketvirtadaliu, palyginti su 2012-aisiais. Vis tik didelių įmonių investicijų mastas dar nepasiekė prieškrizinio laikotarpio, kadangi kai kuriuos projektus įmonės buvo sustabdžiusios“, - sako SEB banko prezidento pavaduotojas ir Verslo bankininkystės tarnybos direktorius Aivaras Čičelis, .

Pasak jo, būtent inovacijų taikymas versle gali suteikti dar daugiau pranašumo Baltijos regionui konkuruojant su kitomis Vakarų įmonėmis, kadangi visa Europa junta tam tikrą riziką, susijusią su gana įtempta geopolitine situacija, emigracija ir didėjančiomis darbo sąnaudomis. „Analizuodami statistiką, matome, kad didelės įmonės vis daugiau domisi finansavimo galimybėmis, taip pat plėtrai planuoja skirti ir savo lėšų. Tai yra geras ženklas visai ekonomikai“, - sako A. Čičelis.

Apklausos duomenimis, Baltijos šalių didelių įmonių finansų vadovai taip pat gana teigiamai vertina visos Europos ekonomikos augimo perspektyvą. 74 proc. apklaustųjų Lietuvoje mano, kad iki 2020 metų Europos ekonomika laipsniškai augs ir stiprės. Šiai nuomonei pritaria 63 proc. Latvijos ir 61 proc. Estijos didžiųjų įmonių finansų vadovų.

„Be abejonės, ekonominė situacija ir politinė padėtis pasaulyje gana sparčiai kinta, verslas nuolat susiduria su tam tikra grėsme ir rizika. Vis dėlto matome, kad didelės įmonės jau tikisi, jog didžiausi ekonominiai iššūkiai liko praeityje. Ateinančių kelerių metų prognozės, SEB ekonomistų teigimu, žada nuosaikų augimą Europoje“, – sako A. Čičelis.

SEB Baltijos šalyse didžiausių Baltijos šalių įmonių finansų direktorių apklausą atliko 2014 metų vasario pabaigoje–kovo pradžioje. Apklausoje dalyvavo apie 200  Latvijos, Lietuvos ir Estijos įmonių. Jos metu finansų direktoriai pateikė savo įžvalgas apie verslo sąlygų kitimą per ateinančius šešerius metus, svarbiausius 2014 metų iššūkius, regiono konkurencingumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių