Savivaldybėms skirta beveik 12 mln. eurų gatvių apšvietimo sistemoms modernizuoti

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pasirašė įsakymus, kuriais skiriamas finansavimas savivaldybėms gatvių apšvietimo sistemoms atnaujinti. Beveik 12 mln. eurų skirtas 20 savivaldybių, kurios pirmosios pateikė paraiškas. Dar 14 savivaldybių paraiškų yra vertinamos.

„Paskyrus finansavimą jau netrukus savivaldybės galės pradėti ir apšvietimo sistemų rekonstrukcijos darbus. Atnaujinus gatvių apšvietimą, savivaldybės taupys elektros energiją ir mažins išlaidas už ją, kokybiškai apšviestos gatves užtikrins ir didesnį saugumą gyventojams. Ieškome galimybių šią priemonę tęsti ir toliau, kadangi matome didžiulį savivaldybių susidomėjimą“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Finansavimas jau yra skirtas ir gatvių apšvietimo sistemos bus atnaujinamos Klaipėdos mieste ir rajone, Kretingoje, Visagine, Kazlų Rūdoje, Kaune, Vilkaviškyje, Šilalėje, Elektrėnuose, Neringoje, Širvintose, Kaišiadoryse, Palangoje, Alytuje, Biržuose, Trakuose, Lentvaryje, Druskininkuose, Šiauliuose, Utenoje.

Šiuo metu vertinamos paraiškos dėl gatvių atnaujinimo Plungėje, Kuršėnuose, Ukmergėje, Marijampolėje, Šilutėje, Jonavoje, Skuode, Panevėžyje, Kauno rajone, Telšiuose, Vilniaus mieste ir rajone, Molėtuose, Kėdainiuose. Tikimasi, kad VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra baigs paraiškų vertinimą iki spalio pabaigos.

Šiam kvietimui buvo numatyta 12 mln. eurų, tačiau priemonei sulaukus didelio susidomėjimo, yra numatytas papildomas finansavimas visoms kvietimo kriterijus atitinkančioms paraiškoms finansuoti.

Finansuojami tie projektai, kuriuos įgyvendinus modernizuojamose gatvių apšvietimo atkarpose galutinės energijos sąnaudos bus sumažintos ne mažiau kaip 40 proc. Finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, likusią dalį investuos projekto vykdytojai.

Dėl paramos gavimo galėjo kreiptis savivaldybių administracijos bei savivaldybių valdomos įmonės, kurios atsakingos už gatvių apšvietimo tinklų eksploatavimą ir priežiūrą. Taip pat ir tos savivaldybių administracijos, kurios gatvių apšvietimo modernizavimo projektus planuoja įgyvendinti viešos ir privačios partnerystės būdu.

Savivaldybėms įgyvendinus projektus, gatvių apšvietimui bus sunaudojama mažiau elektros energijos, atitinkamai bus sumažinta aplinkos tarša. Dėl atnaujintos modernios apšvietimo įrangos ne tik pagerės miestų, kaimų ar gyvenviečių estetinis vaizdas, tačiau padidės ir gatvių apšviestumo lygis, o tai sudarys sąlygas didinti eismo dalyvių saugumą tamsiu paros metu.

Siekiant toliau aktyviai modernizuoti gatvių apšvietimą kitose savivaldybėse, Energetikos ministerija naują kvietimą teikti paraiškas gatvių apšvietimo sistemoms atnaujinti planuojama šių metų gruodžio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
tik kažkodėl be judesio detektorių
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių