Šaltiniai: „Vėtrūna“ stabdo darbus Ignalinos AE

Žlugus deryboms tarp Rusijos kapitalo bendrovės „Nukem Technologies“ ir vienos didžiausių statybos bendrovių Lietuvoje Telšių „Vėtrūna“, pastaroji nusprendė stabdyti statybos darbus milijardinės vertės uždarymo projektus įgyvendinančioje Ignalinos atominėje elektrinėje (AE), BNS pranešė neoficialūs šaltiniai.

Nei „Vėtrūnos“, nei Ignalinos AE vadovai BNS kol kas oficialiai nepatvirtino šios informacijos, tačiau jos ir nepaneigė.

BNS šaltinių teigimu, „Vėtrūna“ nuo ketvirtadienio nebedirba objekte, nes „Nukem“ jau apie pusę metų vėluoja atsiskaityti su „Vėtrūna“, ir šalims nepavyko susitarti dėl mokėjimų.

„Atrodė, kad “Nukem„ ir “Vėtrūna„ netrukus sėkmingai baigs derybas, tačiau galiausiai darbai nutrūko - tokia baigtis buvo visiems labai netikėta. Nuo šiandien objekte nebėra “Vėtrūnos„ darbuotojų“, - BNS sakė šaltinis.

Pasak šaltinio, darbuotojų skaičius objekte buvo palaipsniui mažinamas nuo sausio mėnesio, kai prasidėjo derybos. Gegužę statybos aikštelėje dirbo apie 50 darbininkų.

Tuo tarpu „Vėtrūnos“ generalinis direktorius Rolandas Baškys BNS sakė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti informacijos, jog bendrovė nutarė „įšaldyti“ darbus Ignalinos jėgainėje.„Negalime to nei patvirtinti, nei paneigti. Mes savo santykių su užsakovais nekomentuojame“, - BNS sakė R.Baškys.

Ignalinos AE generalinis direktorius Žilvinas Jurkšus BNS sakė neturintis informacijos apie tai, jog „Vėtrūna“ nuo ketvirtadienio nebedirba Ignalinos AE.„Oficialių žinių neturiu, galbūt dėl to, kad nesu Lietuvoje“, - sakė Ž.Jurkšus, šiuo metu viešintis Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) donorų konferencijoje Londone.

IAE atstovė Daiva Rimašauskaitė BNS sakė, kad „Nukem“ Ignalinos AE vadovybei turėtų pranešti raštu, kad vienas iš jo subrangovų nutraukė bendradarbiavimą, tačiau kol kas, jos teigimu, raštiško paaiškinimo negauta.BNS beveik prieš dvi savaites oficialiai paprašė „Nukem“ komentaro dėl bendradarbiavimo su „Vėtrūna“, tačiau „Nukem“ atstovai iki šiol neatsakė į BNS klausimus.

Pasak šaltinio, „Nukem“ ir „Vėtrūnos“ sutartis kol kas nėra nutraukta, nes tai yra kitas etapas, kuris turi vykti pagal numatytas procedūras: „Po tam tikro laiko arba “Vėtrūna„ inicijuoja sutarties nutraukimą, arba užsakovas“.„Nukem Technologies“ ir „Vėtrūna“ subrangos sutartį pasirašė 2010 metų rugpjūčio pradžioje.

„Vėtrūna“ buvo pasamdyta Ignalinos AE panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybai, ji taip pat statė kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekso statinius.IAE tinklalapyje nurodoma, jog panaudoto branduolinio kuro saugyklos, kurios bendra pradinė vertė siekė 590 mln. litų, darbai vėluoja 44 mėnesius.

Tuo tarpu 428 mln. litų vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekse statybos darbai vėluoja 53 mėnesius.„Nukem“ su „Ranga IV“ nutraukė subrangos sutartį 2010 metų liepos 1 dieną. „Rangos IV“ vertinimu, sutartis buvo nutraukta neteisėtai, todėl bendrovė ruošėsi kreiptis į arbitražą Vokietijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių