Šalies verslui gali pasunkėti galimybės gauti ES lėšų

Neseniai informavusi apie tai, kad Lietuva vėluoja įsisavinti Europos Sąjungos (ES) paramą, Finansų ministerija rengia naujas taisykles, tačiau jos dar labiau supančios paramos gavėjų rankas.

Bankai įspėja, kad projektą patvirtinus paramos galėtų tikėtis tik kas dešimta į ją pretenduojanti įmonė, trečiadienį rašo „Verslo žinios“.

Su rengiamu projektu susipažinę įmonių vadovai ir verslo konsultantai teigia, kad dokumentą ministerija rengė vedina kilnaus tikslo - apsaugoti biudžeto ir ES lėšomis sukurtą turtą.

„Metodika verslui nepalanki. Įmonės bus nelabai patenkintos, nes sugaiš daugiau laiko, atsiras nemažai painiavos, kils nereikalinga įtampa“, - teigė neįvardijami konsultantai.Pasak bankų asociacijos vadovo Stasio Kropo, reglamentuoti įkeitimą būtina, tačiau negalima drausti įkeisti su ES parama ir bankų paskolomis įmonių įsigyjamo turto.„Nesudarius palankių galimybių įkeisti turtą, europinė parama būtų įsisavinama lėčiau, nes bankai galėtų finansuoti tik dešimtadalį verslo įgyvendinamų projektų“, - teigė S.Kropas.

Finansų ministrės patarėja Rasa Jakilaitienė sako, jog rekomendacijų projektas rengiamas, bet jį komentuoti ankstoka, nes kol kas vyksta diskusijos tarp institucijų, ieškant geriausio varianto.Iki šiol ES paramą gavusi įmonė savo projekto finansavimo dalį įnešdavo pasiskolinusi banke ir tam įkeitusi turtą.

Paramą administruojančios institucijos be didesnių kliūčių išduodavo leidimą įkeisti už ES lėšas įrengtas laboratorijas, viešbučius, kaimo sodybas, nupirktą įrangą ir kitą. Tačiau įmonei bankrutavus didžiausią galimybę atsiimti įdėtas lėšas turėjo bankas, o ne valstybė.


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Va

Va portretas
tai sudarykit salygas imonems, kad nebankrutuotu...biurokratai!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių