„Saerimner“ plėsis į Rusiją, nes Lietuvoje negali statyti naujų fermų

Lietuviško kapitalo kiaulių kompleksai jau yra mažuma ir juose išauginama tik maždaug trečdalis visų Lietuvos kiaulių, tačiau įmonės sako sukančios kiaulių auginti į kitas valstybes.

Danijos „Idavang A/S“ įmonių grupei priklausančios bendrovės „Saerimner“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius sako, kad Lietuva dabar užsiaugina tik maždaug pusę jai reikiamo kiekio kiaulių, todėl plėtros galimybių yra, tačiau kiaulininkystės plėtrą stabdo griežti reikalavimai kompleksų statybai, penktadienį informuoja savaitraštis „15min“.

„Pastaruosius šešerius metus mes negalėjome gauti leidimų, reikalingų kiaulių auginimui naujose fermose, judėti į priekį galime tik įsigydami senas apleistas sovietines fermas arba perpirkdami jas iš kitų, todėl akcininkai nusprendė, kad visa tai, ką uždirbo mūsų bendrovė, ir lėšas, pritrauktas iš Pasaulio banko valdomos Tarptautinės finansų korporacijos, skirs investicijoms Rusijoje“, - informuoja jis.

Pasak S.Leonavičiaus, per pastaruosius 19 metų Lietuvoje nebuvo pastatytas nei vienas naujas kiaulininkystės kompleksas, nors, norint, kad lietuviai vartotų tik lietuvišką kiaulieną, reiktų užauginti dar vieną milijoną kiaulių.Jis mano, kad Lietuvoje yra galimybės išplėsti kiaulininkystę ir užsiauginti iki 3 mln. kiaulių - tiek jų Lietuvoje auginta 1991 metais.

2012 metų pradžioje Lietuvoje užauginta 790,3 tūkst. kiaulių - 15 proc. mažiau nei 2011 metais tuo pačiu metu, kai jų Lietuvoje buvo 929,4 tūkst.Per 2012 metų pirmą ketvirtį į šalį buvo įvežta 14,78 tūkst. tonų kiaulienos, o tuo pat metu pernai - 14,68 tūkst. t). Daugiausia ir toliau vežamasi iš Lenkijos ir Vokietijos, Belgijos bei Olandijos. Per pirmąjį ketvirtį buvo eksportuota 2 tūkst. t kiaulienos arba beveik dvigubai daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių