S. Skvernelis: PVM lengvata šildymui – neteisinga

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis sako, jog pridėtinės vertės mokesčio lengvata centriniam šildymui yra neteisinga, nes didelė dalis ja besinaudojančių gyventojų turi galimybes susimokėti pilną šildymo kainą.

„Mes turime pripažinti, kad šildymo PVM lengvata, kaip ir daugelis kitų PVM lengvatų, nėra socialiai teisinga. Nemažai žmonių gyvena daugiabučiuose, bet didelė dalis jų galėtų susimokėti pilną kainą už šildymą, nes tai leidžia gaunamos pajamos. Juo labiau, kad pajamos leidžia tą padaryti, o tie kas nesinaudoja centriniu šildymu, tai lengvatos neturi. Tai yra neteisinga lengvata“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Jo teigimu, PVM lengvatos šildymui pratęsimas iki šildymo sezono pabaigos ir apskritai apsisprendimas dėl PVM lengvatos šildymui taikymo yra tik politinis klausimas.

„Jeigu būtų priimtas sprendimas nepratęsti šios lengvatos, tai yra numatyti kompensavimo mechanizmai kam tikrai reikia. Šitas klausimas yra grynai politiškas. Tą politinį sprendimą reikės padaryti tiek Vyriausybei, tiek Seimui“, - kalbėjo premjeras.

Anot jo, jei Seimas nuspręstų pratęsti PVM lengvatos šildymui taikymą, tektų peržvelgti kitų metų biudžeto projektą.

„Reikia pabrėžti, kad nežinau iš kelinto karto buvo nuspręstą lengvatą pratęsti laikinai. 2017 metų biudžetą rengdama buvusi Vyriausybė tiesiog ir nenumatė lėšų tai lengvatai, nes ji turi pasibaigti. Jei bus priimtas kitoks sprendimas, tai biudžete reikėtų numatyti 30-32 mln. eurų“, - tvirtino S.Skvernelis.

Finansų ministras Vilius Šapoka trečiadienį žurnalistams užsiminė, kad nuo kitų metų pradžios PVM lengvatos šildymui turėtų nelikti. Vyriausybės patvirtintame 2017 metų valstybės ir savivaldybių biudžete jai lėtų nenumatyta.

PVM įstatymo pataisas, kurias yra apsvarstęs baigęs kadenciją Seimas, bus siūloma priimti kartu su 2017 metų valstybės biudžetu. Baigiantis kadenciją Seimas dėl balsų trūkumo nesugebėjo iki 2017 metų birželio pratęsti PVM lengvatos šildymui. Vėliau kelis kartus balsavimas dėl šio klausimo buvo išbrauktas darbotvarkės.

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui  siekia 9 proc., o standartinis - 21 procentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia proto

reikia proto portretas
laikas baigti su lengvatom. O kokią lengvatą gauna bobutė kaime iš pensijos kūrendama ugnelę? O tai sėdi prie radiatorių ir durnina visus...

Apgavikai

Apgavikai portretas
grąžinkit lengvatą kaip buvote žadėję - juk paskutiniu momentu, prieš didžiausius šalčius ir didžiausius žiemos mokesčius, iš žmonių duonos kąsnį paskutinį traukiat! Nerandu kito žodžio - melagiai! Taip iš žmonių pasityčioti dar reikia sugebėti - juk patys viešai ramino, aiškino, kad svarstydami biudžetą tikrai pratęs lengvatą... Bepigu už 4 tūkstančių eurų algą atsisėdus apie tautinius skudurėlius svaičioti ir vaikiškus žaislus uždraudinėti. O žmonės turės per žiemą maisto kąsnio atsisakyti, kad skolų ir antstolių išvengtų. Balvonai jūs balvonai - kad jūsų pačios šeimos būtų amžiams grandinėmis prie tų prakeiktų šildymo vamzdžių prirakintos!

Taigi

Taigi portretas
Teisingai, manau senai laikas baigti su tom PVM " lengvatom" . O tai vieni moka 21 proc o kiti 0 proc., arba dar ir atsiima. Kodėl statyboms išvirkštinis PVM? Kieno interesai? Manau, jokių lengvatų neturėtų būti, o PVM dydis ne 21 proc, o 15 proc. ir baigtųsi tie gudravimai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių