S. Skvernelis: pajamų mokestis savivaldybėms bus skirstomas kitaip

  • Teksto dydis:

Nuo 2018 metų gali keistis gyventojų pajamų mokesčio (GPM) paskirstymo savivaldybėms tvarka, pranešė paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis. Pasak jo, nauja tvarka turėtų skatinti savivaldybes donores pritraukti investicijas ir surinkti kuo daugiau mokesčio.

„Yra atlikta (jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ - BNS) studija ir labai aiškūs pasiūlymai - mes juos tiesiog paimsime ir įgyvendinsime (...) - siūlo kaip alternatyvą gyventojų pajamų mokesčio paskirstymą, atsižvelgiant ne į dabar savivaldybes donores ir dotuotojas, bet visiškai kitokiu principu. Jis iš esmės priimtinas“, - antradienį susitikime su Seimo opozicijai priklausančiais konservatoriais teigė paskirtasis premjeras.

Vėliau BNS S.Skvernelis sakė, kad dabartinė praktika yra ydinga.

„Atskiros savivaldybės tampa donorėmis, kurios, jeigu pritraukinėja investicijas, vysto savo ekonomiką, dotuoja kitas savivaldybes ir atsiranda toks - ko mums stengtis, jeigu, kas yra virš brūkšnio, iš mūsų neima. Turi būti kriterijai, kurie aiškiai pasakytų, kaip toms savivaldybėms, kurios yra už brūkšnio, temptis į viršų ir kaip nežlugdyti tų, kurios yra donorės“, - BNS sakė S.Skvernelis.

Jis nedeatalizavo, kaip konkrečiai bus skirstomas GPM, bet sakė, kad nauja tvarka galėtų būti taikoma nuo 2018 metų: „2018 metų sausio 1 diena galėtų būti greičiausiai įgyvendinta“.

Paskirtais finansų ministras Vilius Šapoka BNS teigė, kad šiuo klausimu dar per anksti kalbėti.

„Naujas principas bus toks, kad leistume savivaldybėms daugiau finansinio savarankiškumo, bet, aišku, atitinkamai išlaikant atskaitomybę ir kontrolę. Dėl detalių turėsime gilesnę diskusiją“, - teigė V.Šapoka.

„Jausdamosi daugiau nepriklausomos, savivaldybės galės efektyviau valdyti savo lėšas“, - pridūrė jis.

2015 metų birželį Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas be aiškaus pagrindimo prieštarauja Konstitucijai. Į Teismą 2012 metais kreipusis sostinės valdžia reikalavo atlyginti jai 277,9 mln. eurų patirtų nuostolių dėl negauto GPM, be to, prašė įpareigoti valstybę 2013 metais nustatyti Vilniui  60 proc. GPM  tarifą vietoj tuo metu buvusių 40 procentų.  Vėliau ši dalis buvo padidinta iki 48 proc.

Dabar mokestis patenka į tos savivaldybės biudžetą, kurios teritorijoje žmogus registruotas ir turi nuolatinę gyvenamąją vietą.

2017 metais valstybės biudžetas turėtų gauti beveik 22 proc. (340 mln. eurų) surinkto GPM mokesčio, o 78 proc. (1,215 mlrd. eurų) bus paskirstyta savivaldybėms: Vilniui tektų 45,9 proc. lėšų, surinktų savivaldybėje, Kaunui - 75,1 proc., Klaipėdai - 91,2 proc., kitoms savivaldybėms - 100 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių