S. Skvernelis: jeigu svarbu, kad 1 euru nedidėtų mokesčiai, savo pažadą vykdysiu

Bus siekiama, kad individualiai dirbantiems žmonėms mokestinė našta nedidėtų nė vienu euru, žada ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Jis sakė, kad mokestinės bazės išplėtimas iki 100 proc. pajamų po mokesčių reformos sulygins dydžius su dabar mokamais mokesčiais.

„Jeigu nekeistume (savarankiškai dirbantiems asmenims. – ELTA) apmokestinamosios bazės, o sausio 1 dieną įsigalioja mokestinė reforma, tai individualiai dirbantiems asmenims mokesčiai, kuriuos dabar moka, dar 30 proc. sumažėtų. Aišku, tai susiję ir su socialinėmis garantijomis, nes yra įmokos ir į „Sodrą“, ir į kitus fondus, dėl to buvo siūlymas bazę padaryti nuo 100 proc. pajamų.

Įvedus 100 proc., iš tiesų kai kuriems individualią veiklą vykdantiems žmonėms mokesčiai sumažėja 1-2 eurais, kitiems 1, 2, 3 eurais padidėja, kadangi turime tikrai didžiulę įvairovę (individualios veiklos rūšių. – ELTA)“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak premjero, bus siekiama dydžius pritaikyti konkrečiai pagal kiekvieną individualią veiklą, kad mokestinės naštos padidėjimo nebūtų.

„Tai galbūt nėra techniškai labai patogu, bet priimsime sprendimą, tiek kalbant apie VDU lubas (socialinio draudimo įmokų. – ELTA), tiek ir apie apmokestinamą bazę, ne 100 proc., bet pagal kiekvieną individualią veiklą individualiai. Galbūt skambės keistai, kai vieniems lubos yra 43 proc., kitiems – 42,1 proc., bet tikrai sieksime to, ką ir žadėjome, kad mokesčiai individualia veikla užsiimantiems asmenims nedidėtų.

Buvo bandoma padaryti vidurkį, ir ženklaus padidėjimo tikrai nėra, bet tą savo pažadą tikrai vykdysime ir nedidės (mokesčiai dirbantiems individualiai. – ELTA). Jeigu yra labai svarbus dalykas, kad 1 ar 2 eurais nesikeistų į didėjimo pusę, tai tas ir bus padaryta“, – „Žinių radijui“ sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad individualiai dirbančiųjų apmokestinimo sistemos keitimas nebuvo susijęs su tikslais keisti ir socialines garantijas.

„Jeigu kalbėtume kažkada ateityje, kad jiems reikėtų daugiau mokėti, tai faktas, kad didesnis mokestis tiesiogiai susijęs su ateitimi, su socialinėmis garantijomis, pensija. Bet dabar tai buvo mokestinės reformos techninis įgyvendinimas“, – teigė premjeras.

Seimas dėl siūlomų pakeitimų dar turės balsuoti. Jam pritarus, įmokų tarifai nuo 2019 metų keisis, nes sujungiamos darbdavio ir darbuotojo mokamos įmokos, todėl darbo užmokestis dirbantiems pagal darbo sutartis „ant popieriaus“ paaugs 1,289 karto, skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Socialinio draudimo įmokos 2019 m. bus mokamos nuo sumos, kuri ne didesnė nei 120 vidutinių šalies darbo užmokesčių (VDU) per metus. 2020 m. įmokų lubos sieks 84 VDU, 2021 metais – 60.

Savarankiškai dirbantiems asmenims taip pat siūloma mažinti įmokų tarifus ir taip juos sulyginti su tarifais, kurie taikomi darbo užmokesčiui pagal darbo sutartį.

Dėl šios priežasties siūloma plėsti savarankiškai dirbančių asmenų apmokestinamąją bazę iki 100 proc. pajamų (dabar – 50 proc.) ir nustatyti metines 43 VDU dydžio įmokų lubas, kurios yra aktualios kai kurioms savarankiškai dirbančių asmenų grupėms. 43 VDU įmokų lubos po reformos iš esmės atitinka 28 VDU lubų lygmenį, kuris egzistuoja šiuo metu.

Didžiajai daliai savarankiškai dirbančių asmenų kitais metais liks galioti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas, išskyrus individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų narius, tikrųjų ūkinių bendrijų (TŪB), komanditinių ūkinių bendrijų (KŪB) narius (jiems bus taikomas 20 proc. GPM) ir verslo liudijimų turėtojus, kurie nusiperka verslo liudijimą pagal savivaldybių nustatytus įkainius. Įprastas GPM tarifas kitais metais sieks 20 proc. bei 27 proc. pajamų daliai, viršijančiai 120 VDU per metus.

Remiantis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, apmokestinamoji našta asmenims, vykdantiems individualią veiklą ir užsiimantiems individualia žemės ūkio veikla, liks apytiksliai ta pati, bet nežymiai išaugs asmenims, kurie negauna autorinio atlyginimo arba pajamų iš sporto ar atlikėjo veiklos iš to paties draudėjo, taip pat mažųjų bendrijų nariams, individualių įmonių savininkams, tikrųjų ūkinių bendrijų (TŪB), komanditinių ūkinių bendrijų nariams (KŪB) nariams.

Tačiau įmokų ir mokesčių našta mažės šeimynų dalyviams, ūkininkams, kurie nedeklaruoja pajamų, ir verslo liudijimų turėtojams. Be to, Vyriausybė apsisprendė atsisakyti verslo liudijimų auklių paslaugoms, statybos darbams bei transporto priemonių remontui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, pristatydamas biudžeto projektą parlamentarams, sakė, kad asmenims, dirbantiems pagal verslo liudijimus, kurių yra 46 tūkst., apmokestinimas bendrai sumažės 41 proc.

Tuo tarpu dirbantiems pagal individualią veiklą, kurių yra iki 70 tūkst., mokestinė našta esą beveik nesikeičia: gali arba sumažėti, arba padidėti, priklausomai nuo to, kaip skaičiuojamas privalomojo sveikatos draudimo mokestis.

Dirbantiems pagal autorines sutartis apmokestinimas didės 2,9 proc., teigė L. Kukuraitis. Tokių žmonių yra 7,6 tūkst.

Didžiausi padidėjimai, kurie įmanomi, anot ministro, – mažųjų bendrijų nariams ir individualių įmonių savininkams, TŪB, KŪB nariams – iki 5,9 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na ir

na ir portretas
tūpas snukis

H

H portretas
Von!

Tomas

Tomas portretas
Mongomeris Degela
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių