Premjeras: Darbo kodeksas įsigalios liepą

Premjeras Saulius Skvernelis sako, jog naujo Darbo kodekso įsigaliojimas dar kartą nebus atidėtas - dokumentas įsigalios nuo liepos.

„Yra sutarta dėl esmės (Trišalėje taryboje - BNS). Nėra taip, kad abi pusės būtų patenkintos, bet tai yra kompromisas. Kažkas turėjo nusileisti. Jis (Darbo kodeksas - BNS) privalo įsigalioti liepos 1 dieną. Alternatyvos nėra“, - spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo S.Skvernelis.

Anot jo, naujas Darbo kodeksas yra svarbus investicinei Lietuvos aplinkai.

„Tiek Lietuvoje, tiek ypač užsienyje susitinkant su potencialiais investuotojais, visą laiką klausimas buvo keliamas, ar darbo santykių naujas reglamentavimas bus. Tai labai esminis dalykas, kalbant apie teisingos investicinės aplinkos sudarymą ir aš nematau jokių teorinių galimybių tiek Darbo kodeksui, tiek Socialiniui modeliui, kad jie neįsigaliotų liepos 1 dieną“, - tvirtino premjeras.

Darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai Trišalėje taryboje praėjusią savaitę baigė diskusijas dėl didžiausius ginčus kėlusių naujojo kodekso nuostatų, nors ne dėl visų jų pasiekti sutarimai. Sutarimo nerasta dėl streikų organizavimo, lokautų paskelbimo, darbuotojų atstovų papildomų garantijų, terminuotų darbo sutarčių, dėl darbo grafikų, kolektyvinės sutarties ir interesų konfliktų.

Trišalei tarybai pavyko sutarti, jog darbuotojų  atostogos per metus sieks 20 darbo dienų, o papildomos atostogų dienos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais, be to, darbuotojai  per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 valandų, įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius. Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą bus taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas - ne daugiau kaip 52 valandos per savaitę, neįskaitant papildomo darbo.

Ekonomistai teigia, kad naująjį socialinį modelį, įskaitant ir naują Darbo kodeksą, reikia įgyvendinti kuo greičiau, nes tai garantuos šalies ekonomikos spartesnę plėtrą, o jos konkurencingumą didins ir kodekse numatytos lankstesnės darbuotojų atleidimo sąlygos.

Užsienio investuotojus Lietuvoje vienijančios asociacijos „Investors‘ Forum“ vadovė Rūta Skyrienė yra teigusi, kad naujojo kodekso įsigaliojimo atidėjimas pasiuntė blogą signalą Lietuvos ir užsienio verslui.

Susitarus dėl didžiosios dalies ginčytinų klausimų, pakeitimų projektas bus teikiamas Seimui. Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, galiojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ka daryti pensininkams kuriems jau nelieka ant vaistu nes pagal pirkimo galia privalejo indeksuoti maziausiai 3 kart tai akivaizdus pasityciojimas is senu zmoniu ir padlaiziavimas verslo ir kt. magnatams/mafijai/ prisiplesusiai ir toliau alinanciai tauta tai nieksinga ir ministre daryk isvadas jei ne nuo /ko/ nepriklausai

Stasė

Stasė portretas
Kodėl ponai neleidžiate žmogui užsidirbti, kam tos 60 val. apribotos, aš turiu laiko galiu ilgiau dirbti, man reikia paskolą mokėti.

Aha

Aha portretas
Kompromisas? Kažkas turėjo nusileisti? Kaip visada, nusileisti turėjo dirbantys... Tai kur čia kompromisas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių