R.Vaitkus: urano iš Rusijos pirkti neteks

Visagino atominės elektrinės (VAE) direktorius Rimantas Vaitkus sako, jog naują branduolinę jėgainę planuojanti statyti Lietuva neatsidurs paradoksalioje situacijoje, kai siekdama energetinės nepriklausomybės taps dar labiau priklausoma nuo Rusijos, jei iš jos tektų pirkti uraną.

Pasak Visagino atominės elektrinės vadovo, uraną išgauna 15 valstybių. Lietuva, pasak R.Vaitkaus, uraną galėtų pirkti iš Kazachstano.

„Uraną išgauna 15 valstybių, sodrina daugybė gamyklų įvairiuose žemynuose. Tikrai abejoju, kad japonų ir JAV gamintojas imtų uraną iš Rusijos. Iki šiol jiems to nereikėjo daryti. Nebent būtų daug pigiau. Bet tai yra tarptautinis projektas ir pasirinkimas bus visų akcininkų“, - interviu savaitraščiui „15min“ sakė R.Vaitkus.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti įstatymų projektų paketą dėl vieno svarbiausių Lietuvos energetikos projektų - naujos atominės elektrinės statybos.

Jei energetikos projektų dokumentus Seimas priims iki birželio pabaigos, vėliausiai birželio 28-ąją planuojama pasirašyti koncesijos sutartį su Japonijos korporacija „Hitachi“ dėl didžiausio per šalies istoriją - maždaug 16-18 mlrd. litų vertės - energetikos projekto.

Strateginis investuotojas į naują atominę elektrinę - Japonijos korporacija „Hitachi“ turėtų valdyti 20 proc. naujos branduolinės jėgainės Lietuvoje akcijų. Lietuva valdytų 38 proc. akcijų, Latvija - 20 proc., o Estijai - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jei prisijungtų ir Lenkija, proporcijos galėtų keistis. Teigiama, kad VAE projekto vertė dabartinėmis kainomis gali siekti iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius del valiutų kursų svyravimo – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mln. litų).


Šiame straipsnyje: Rimantas VaitkusVAEUranas

NAUJAUSI KOMENTARAI

akiu dumimas

akiu dumimas portretas
del branduolinio kuro nieks ir nesako, kad busim priklausomi nuo Rusijos. Taciau tylima apie esmini fakta, kad pasistate toki galinga reaktoriu liksim amziams integruoti i Rusijos energetikos sistema, nes butina atitinkama rezervine galia. Butent VAE, priesingai nei daklarauoja valdzia, uzgarantuos musu negryztama inetgracija i Rusijos energetine sistema. Tai pats zalingiausias projektas per visa Lietuvos nepriklausomybes istorija prastumtas Lietuvoje. Vienintelis valdzios argumentas atseit mes dabar kiekvienais metais Rusijai sumokam 2mlrd uz elektra. Taciau pamirstama kad jeigu gamintume patys tai sumoketume 1 milijarda uz kura, taigi realiai siandien sumokam 1 milijarda. Pasistate AE sukisime n milijardu, paskolinsime sali, tukstanciams metu uzsikrausim atsakomybe sau ir savo palikuonims taip pat ir branduolines atliekas kuriu saugojimas suris daug milijardu. Sarbiausia kad uz viska sumokesime mes vartotojai per pakelta elektros tarifa. Sis projektas visiskai nesveiku ambiciju, korupcijos ir neukiskumo, ekonominio absurdo pavyzdys. Ka is tiesu reiktu daryti Lietuva, tai investuoti i biokuro energetika, _visu_pirma_ silumos gamyba, taip pat pabaigti statyti Kruonio hidroakumuliacine. Kadanagi kaimynai aplink stato atomines (deja mes to pakeisti negalim) kurios padarys didziuli elektros pertekliu regione, galesime pirkti elektra dar pigiau ir galutiniam vartotojui ji turi pigti. Deja valdzios elitui is to jokio intereso, Pasirasyti del referendumo kad zmones turi spresti galima erinkimai taskas lt /atomine

Man

Man  portretas
juokingiausia, kada prasiskolines bomzas dar gauna paskola ir uz ja nusiperka ferari, bet benzinui jau neturi vel skolinasi jam, o paskolos % auga. Teisus a.a Petkevicius del to durniu laivo.

Kęstas

Kęstas portretas
Apie svarbiausia vienu sakiniu: Pedofilų rojus plius visos šalies elektrifikacija. Nusibodo komunistų laikais, nusibodo ir šitų išverstaskūrių laikais.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių