Rusijos paskelbtą ES kiaulienos embargą nagrinės PPO ekspertai

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) pasiekė, kad Rusijos veiksmai, uždraudus kiaulienos importą iš ES, būtų svarstomi PPO prekybos ir teisės ekspertų grupėje.

Pasak Vokietijos portalo agrarheute.com, tikimasi, kad iki kitų metų pavasario ES galės įvesti baudos muitus Rusijos produktams, padengiant nuostolį dėl importo draudimo.

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas teigė, kad sunku apskaičiuoti, kiek pajamų neteko Lietuvos augintojai per pusmetį, kai Rusija dėl afrikinio kiaulių maro uždraudė iš ES įvežti kiaulieną.

„Mėsos eksportas apie 120 mln. litų pernai siekė su Rusija, tai jei imtume pernai lygį, apimtis per tą pusmetį turėtų siekti 70 mln. litų. Žinoma, tai nėra 70 mln. litų nuostolis, nes ta mėsa buvo realizuota kažkur kitur. Patį nuostolį nėra lengva apskaičiuoti“, - BNS sakė A.Baravykas.

Pasak agrarheute.com, PPO paprašė Australijos, Kinijos, Indijos, Japonijos, Norvegijos, Pietų Korėjos, Taivano ir JAV būti proceso stebėtojomis.

PPO ginčų sprendimo institucijos posėdyje liepos viduryje Rusijos diplomatai pasinaudojo savo teise nepritarti pasiūlymui suburti nepriklausomą prekybos ir teisės ekspertų grupę ginčui nagrinėti. Pagal PPO taisykles, veto teisę Rusija gali panaudoti tik kartą, tad šį kartą ji negalėjo blokuoti siūlymo perkelti ginčą į arbitražo teismą.

Nors PPO nariams leidžiama riboti prekybą sveikatos sumetimais, Briuselis tvirtina, kad Rusijos draudimas yra diskriminuojantis ir neproporcingas. Pažymima, kad importo iš Baltarusijos Maskva neuždraudė, nors šioje valstybėje taip pat siaučia afrikinis kiaulių maras.

Rusija per metus pirkdavo ES kiaulienos už 1,4 mlrd. eurų (1,9 mlrd. JAV dolerių). Briuselis tvirtina, kad šis ES sektorius dėl draudimo praranda 4 mln. eurų per dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių