Rūkalius gali pasiekti blogos žinios

  • Teksto dydis:

Jei Vyriausybė ir Seimas pritars, nuo lapkričio valstybė akcizo mokesčiu apmokestins neapdorotą tabaką, nes apie mokesčio būtinybę kriminalistai kalba jau gerą pusmetį, rašo „Lietuvos žinios“.

Finansų ministerija neapdorotam tabakui siūlo nustatyti rūkomojo tabako akcizo tarifą – 68,6 euro už kilogramą produkto. Kasmet akcizo tarifas neapdorotam tabakui, kaip ir tabako gaminiams, didėtų: nuo 2020 metų kovo išaugtų iki 78,5 euro už kg, nuo 2021 metų kovo siektų 90 eurų už kg.

Pasak Muitinės kriminalinės tarnybos vadovo Manto Kaušilo, Lietuva bene vienintelė iš aplinkinių regiono valstybių nelaiko tabako žaliavos akcizine preke, tadėl į Lietuvą įvežami didžiuliai neapdoroto tabako kiekiai. Įtariama, kad apdorota žaliava vėliau gali būti tiekiama šešėliniams tabako fabrikams visoje Europoje.

2018 metų pabaigoje rinkos tyrimų bendrovės "Nielsen" atliktas tuščių pakelių tyrimas parodė, jog šešėlinės tabako gaminių rinkos mastas Lietuvoje praėjusių metų paskutinį ketvirtį siekė 19,3 proc. ir, palyginti su antruoju ketvirčio, išaugo 1,6 procento. Dėl išaugusios kontrabandinių cigarečių rinkos valstybė neteko apie 53 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių