R.Švedas: ES nebenori laikytis įsipareigojimų dėl IAE uždarymo

Buvęs energetikos viceministras Romas Švedas sako, kad Lietuva nesusikalba su Europos Sąjunga (ES).

Jo požiūriu, Europa prarado institucinę atmintį ir nebenori laikytis sutartinių Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo finansavimo įsipareigojimų.

„Mes savo įsipareigojimus įvykdėme - nepaisydami mūsų žmonių patiriamų nuostolių ir tokio ūkio kritimo metu, kurio Europos Sąjungos (ES) senbuvėse gyvenantys žmonės net neįsivaizduoja. Tačiau ES mėgina rasti argumentų, kurie padėtų pateisinti nenorą įvykdyti mūsų stojimo sutartyje užfiksuotus įsipareigojimus“, - interviu „Verslo žinioms“ sakė R.Švedas.

Pasak jo, per pastaruosius metus ES institucijų parengtų dokumentų, jų projektų, ataskaitų prasmė rodo, kad Ignalinos AE uždarymo problemą mėginama paversti paprastu nacionalinės kompetencijos branduolinės saugos klausimu atsižvelgiant į „EurAtom“ sutartį, šis klausimas geranoriškai ir tik iki 2017 metų rūpi Europai tik dėl to, kad Lietuvai šis iššūkis yra per sunkus.

„Užmarštin palydima institucinė atmintis ir problemos esmė: Lietuva, pasirašydama stojimo į ES sutartį, visų europiečių saugumo labui įsipareigojo uždaryti IAE, nors jėgainė galėjo dar veikti ir suteikti mums ūkinės naudos“, - sakė jis.R.Švedo nuomone, siūlymas IAE uždarymą finansuoti kita ES parama yra dar vienas mėginimas įvelti į procedūrines manipuliacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
nu tai "atkemšam" tą antrąjį bloką...

gebelsas

gebelsas portretas
kas cia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių