R.Šarkinas: „Snoras“ buvo patikimas bankas

Buvęs ilgametis Lietuvos banko (LB) vadovas Reinoldijus Šarkinas teigia, kad pernai nacionalizuotas „Snoras“ buvo patikimas bankas.

Antradienį R.Šarkinas atvyko duoti parodymus Seimo laikinajai komisijai, tiriančiai „Snoro“ bankroto aplinkybes.

Prieš eidamas į uždarą komisijos posėdį buvęs LB vadovas atsakė į kelis žurnalistų klausimus.

„Taip, patikimas buvo bankas. Licenciją turėjo, vadinasi, patikimas“, – teigė R.Šarkinas.

Jis tvirtino, kad LB imtųsi kokių nors prevencinių veiksmų, jeigu jau anksčiau būtų pastebėti tam tikros nelegalios veiklos „Snore“ požymiai. „Jeigu taip būtų, tada, aišku, būtų imtasi priemonių“, - kalbėjo R.Šarkinas.

Paklaustas, ką pagalvojo pernai lapkričio 16-ąją, kai paskelbta apie „Snoro“ nacionalizavimą, R.Šarkinas atsakė: „Nieko negalvojau. Ir negaliu turėti apie tai nuomonės, nes neturiu pilnos informacijos. Žinau tiek, kiek spauda rašo“.

Jis pastebėjo, kad beveik visi šalies komerciniai bankai nuolat turi įvairiausių problemų. „Kai jos pastebimos, duodami įpareigojimai tas problemas taisyti“, – sakė buvęs LB valdybos pirmininkas.

R.Šarkinas teigė, kad per 15 jo darbo LB vadovu metų buvo sukurta „normali bankų sistema ir tarptautinius standartus atitinkanti bankų priežiūros ir kontrolės sistema“.

Jis žurnalistams patvirtino žinojęs apie tai, kad iš LB jau atleisto Kredito įstaigų priežiūros departamento direktorius Kazimiero Ramono giminės dirbo tame pačiame banke „Snoras“: „Kuo čia dėtas K.Ramonas ir jo giminės? Tai neturi nieko bendro su darbu“.

R.Šarkinas taip pat patikino, jog jokių indėlių „Snore“ neturėjo. R.Šarkinas LB vadovavo nuo 1996 iki 2011 metų.

Bankrutuojančio banko „Snoras“ griūties aplinkybes tirianti laikinoji tyrimo komisija Seime antradienį pradėjo uždarą posėdį, į kurį apklausai išsikvietė dabartinį LB valdybos pirmininką Vitą Vasiliauską bei buvusį banko vadovą R.Šarkiną.

Pasak komisijos vadovo „tvarkiečio“ Valentino Mazuronio, bankininkų bus teiraujamasi apie „Snoro“ veiklą ir Lietuvos banko vykdytą jo priežiūrą iki banko nacionalizavimo pernai lapkritį bei po to.

Komisijos posėdis – uždaras. Komisijoje dirba 12 parlamentarų. Pusė jų priklauso valdančiajai koalicijai, kita pusė – opozicijai.

Laikinoji tyrimo komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki šių metų birželio 1-osios. Komisija turės atsakyti į 14 klausimų, susijusių su „Snoro“ žlugimo aplinkybėmis, kuriuos suformulavo ir opozicija, kuri Seimą nuolat ragino sudaryti tokią komisiją, ir valdantiesiems priklausantys parlamentarai.


Šiame straipsnyje: Reinoldijus ŠarkinasSnoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
akurat, lygiai taip pat, kaip šarkis - patikimas kažkieno statytinis...

Aldonius

Aldonius portretas
Pradėjo darbą rimta komisija, kuriai vadovauja "tvarkietis" Valentinas Mazuronis.

as

as portretas
ka pasakys kai gaudavo i menesi po 50000lt
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių