R.Palaitis apklaustas dėl buvusių FNTT vadovų veiksmų

Buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis antradienį liudytoju apklaustas Generalinėje prokuratūroje, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo atskleidžiant informaciją apie planuotus teisėsaugos veiksmus prieš banką „Snoras“.

Po apklausos R.Palaitis BNS sakė prokurorams detaliai papasakojęs apie buvusių Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado veiksmus, kai jie buvo patikrinti poligrafu.

Eksministras tvirtino pareigūnams pasakęs tą patį, ką anksčiau yra atskleidęs ir viešai, kai šių metų pradžioje aiškino, kodėl iš pareigų atleido V.Gailių ir V.Giržadą.„Aš žinau detaliai, kaip pareigūnai elgėsi, kai neišlaikė patikrinimo poligrafu“, - tvirtino R.Palaitis.„Džiaugiuosi, kad profesionalai ėmėsi reikalo, o ne politikų komisija, kuri nuolat pažeidžia įstatymus“, - kalbėjo eksministras.

Anksčiau viešai skelbta, kad šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pateikti buvusiam FNTT direktoriaus pavaduotojui V.Giržadui.Praėjusių metų lapkričio mėnesį prieš pat „Snoro“ nacionalizavimą dienraštis „Lietuvos rytas“, cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad „Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose“.

Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra „lietuviškas bankas“.Daugiau nei trečdalį „Lietuvos ryto“ akcijų valdė „Snoro“ bankas.Po šio publikacijos generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kad šis atliktų operatyvinį tyrimą dėl neviešų duomenų atskleidimo.

Šių metų vasarį Generalinėje prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko „Snoras“ veiklą, neteisėto atskleidimo.

Tyrimas pradėtas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.Prieš tai tuometinis vidaus reikalų ministras R.Palaitis panaikino FNTT direktoriaus V.Gailiaus ir jo pavaduotojo V.Giržado leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido juos iš pareigų. Tokį sprendimą ministras priėmė gavęs VSD raštą, kuriame apibendrinti du šių pareigūnų patikrinimo poligrafu rezultatai.

Tuometinis ministras R.Palaitis yra teigęs, jog V.Giržado du patikrinimai poligrafu buvo jam nepalankūs. Seimo Antikorupcijos komisijos išvadose nurodoma, kad V.Gailiaus pirmasis patikrinimas buvo neigiamas, pakartotinis - teigiamas.

V.Gailius atleistas po to, kai nepakluso ministro nurodymui atleisti tuometinį savo pavaduotoją V.Giržadą.Dėl FNTT vadovų atleidimo kilo įtampa valdančiojoje Permainų koalicijoje. Siekdamas išsaugoti koaliciją, R.Palaitis atsistatydino iš vidaus reikalų ministro pareigų.


Šiame straipsnyje: Raimundas PalaitisFNTTSnoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių