„Reuters“: programišiai bando įsiskverbti į Baltijos šalių elektros tinklus

Lietuvos pareigūnai ir energetikos įmonės oficialiai nekomentuoja naujienų agentūros „Reuters“ pranešimo, kad programišiai, kuriuos galbūt remia Rusija, bando įsiskverbti į Baltijos šalių elektros tinklus.

Energetikos ministerija galimų atakų nekomentuoja, tačiau teigia, kad kibernetinei saugai skiriama daug dėmesio, o energetikai tikina, kad tokių atakų kasdien patiria visos organizacijos.

„Aktualiomis tampančios kibernetinės grėsmės rodo, kad kibernetinei saugai turime skirti prioritetini dėmesį. Tą ir darome. Bendradarbiaujant su kitomis atsakingomis institucijomis tai yra nuolatinis mūsų darbotvarkės klausimas“, - BNS teigė energetikos ministro atstovė Aurelija Vernickaitė.

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ BNS taip pat nekomentavo galimų atakų. Tuo metu Estijos elektros operatorės „Elering“ atstovas Ainas Kosteris BNS teigė, kad incidentai, kai bandoma įsilaužti į elektros tinklų valdymo sistemas, Estijoje nebuvo užfiksuoti.

Pasak elektros skirstymo tinklus valdančios grupės „Lietuvos energija“, atakų ji sulaukia kiekvieną dieną, tačiau jas pavyksta laiku sustabdyti, todėl žalos nepatiriama.

„Kibernetine ataka laikomas kiekvienas mūsų tinkluose aptinkamas virusas, užšifruoti duomenys ir panašiai. Virusų, kurių neaptinka mūsų antivirusinės sistemos, į mūsų tinklus (kalbame ne apie IT sistemas, kurios prižiūri elektros tinklus, o apie kitas sistemas bei apie darbinius kompiuterius) patenka apie 10 per mėnesį, bet jie nepadaro beveik jokios žalos“, - BNS teigė „Lietuvos energijos“ Informacijos saugos vadovas Liudas Ališauskas.

Anot jo, kritinių atakų, dėl kurių būtų patirta didelė žala, grupė nesulaukė, o Nacionalinis kibernetinio saugumo centras, su kuriuo bendradarbiaujama, randa tai, ko neranda energetikai. Pasak jo, tokias atakas kasdien patiria visos organizacijos.

„Reuters“, remdamasi teisėsaugos pareigūnais, privačiais tyrėjais ir informuotais asmenimis, teigia, kad programišiai pastaruosius dvejus metus paslapčia bando įsiskverbti į Baltijos šalių elektros tinklus.

2015 metų pabaigoje programišiai vadinamosiomis DDoS atakomis, kai siunčiamas didžiulis duomenų srautas, bandė sutrikdyti Baltijos šalių elektros perdavimo tinklo veiklą, tačiau elektros tiekimas nebuvo nutrauktas.

Elektros tinklai yra dažnas programišių atakų taikinys. Pernai JAV Vermonto valstijos komunalinės įstaigos sistemoje buvo aptikta su Rusijos programišių atakomis siejama programa - ji nesutrikdė veiklos, tačiau įtariama, kad ji buvo skirta sutrikdyti elektros tiekimą.

2015 metų gruodį didelė dalis Vakarų Ukrainos liko be elektros per incidentą, kurio priežastis, pasak tyrėjų, buvo kibernetinė ataka. Dėl jo buvo apkaltinti Rusijoje veikiantys programišiai, nors Maskva tokius pareiškimus neigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jei nebūtų Maskvos - KUOM mūsų energetikai savo NUSIKALSTAMĄ neūkiškumą pridengtų?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių