Renovacijai pradėti įkurtos savivaldybių įmonės atsimušė į sieną

Nors Vyriausybė ragina gyventojus kuo skubiau renovuoti daugiabučius namus, Zarasų ir Alytaus savivaldybių iniciatyva atsimušė į sieną.

Įsteigtoms viešosioms įstaigoms, kurios turėjo rūpintis daugiabučių namų renovacija, neleista imti paskolų iš banko, praneša LRT Televizijos naujienų laida „Šiandien“.

Alytaus Statybininkų gatvės 15-ojo namo gyventojai tikėjosi dar šiemet vieną rytą atsibusti renovuotame name, padedant miesto savivaldybei, tačiau namo renovacijos vėl teks laukti.

Alytaus mieste per visą nepriklausomybės laikotarpį renovuoti vos 7 daugiabučiai gyvenamieji namai iš beveik 600.

Alytaus miesto savivaldybė, pasišovusi padėti gyventojams renovuoti senus daugiabučius, kad jiems nereikėtų imti paskolų iš banko, dar birželį įkūrė viešąją įstaigą – Alytaus energetinio  efektyvumo didinimo agentūrą.

Ši turėjo rengti ir techninius renovavimo projektus, imti paskolas. Tačiau liepą Vyriausybė priėmė sprendimą, kad paskolas gali imti tik namus administruojančios įmonės ir bendrijos.

Nors, pasak Alytaus miesto mero, dėl naujai įkurtos įstaigos jie konsultavęsi su Aplinkos ministerija.

„Ne tas žodis apgauti, kaip vaikai sako „išdurti“. Vyriausybė nesugeba skirtų pinigų panaudoti, o kas nori iš to mirties taško išeiti, dar užkerta kelius realizuoti tas problemas ir tuo pinigus įsisavinti“, – piktinosi Alytaus miesto meras Jurgis Krasnickas.

Aplinkos ministerijos vadovai sako, kad norėdama padėti gyventojams, pati savivaldybė gali imti lengvatinius kreditus, nors kartu pripažįsta, kad daugumos savivaldybių skolinimosi limitai išnaudoti.

„Alytaus savivaldybė, jei neklystu, pas mus ir nesikreipė paaiškinimo, kas toliau. Viešųjų įstaigų modelis net nebuvo svarstoma, jo net neteikė. Pagrindinai šis nutarimas buvo koreguojamas dėl Visagino, Zarasų ir Ignalinos“, – aiškino aplinkos viceministras Stanislovas Šriūbėnas.

Tačiau prie suskilusios geldos liko ir Zarasų savivaldybė. Ši taip pat gyventojams ketino padėti, įsteigdama įmonę prie savivaldybės, kuri rūpintųsi namų renovacija.

„Esu optimistas. Šita Vyriausybė jau neapsigalvos, bet tikiuosi, kad kita Vyriausybė į tuos klausimus reaguos visiškai kitaip. Laikinai, tris mėnesius, kaip dzūkai sako liaudiškai, galima prakaboti ir ant cveko“, – kalbėjo Alytaus meras.

„ Viešoji įstaiga turėtų pasitvirtinti savo programą, ir politikai turėtų kreiptis į Vyriausybę, kad nustatyta tvarka būtų pakeista arba papildyta, kad viešoji įstaiga galėtų dalyvauti šiame procese. Šiai dienai ji gali tai daryti tik viešinimu, skatinimu ar techninių projektų parengimu“, – teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Janis Laurinaitis.

„Tokie pas mus yra teisės aktai. Negalima – reiškia negalima. Kai bus pakeistas Civilinis kodeksas – kodėl gi ne“, – sakė S. Šriūbėnas.

Pagal dabartinę Vyriausybės patvirtintą manų renovavimo JESSICA programą lig šiol visoje Lietuvoje renovuoti vos 5 daugiabučiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių