Iš rekordinio grūdų derliaus Lietuva eksportuos 2,5 mln. tonų

Grūdų augintojai džiaugiasi rekordiniu javų derliumi - didelės grūdų kainos suneš dideles pajamas, kurios bus skaičiuojamos milijardais.

Iš rekordinio 4-4,5 mln. tonų grūdų derliaus Lietuva eksportuos apie 2,5 mln. tonų, penktadienį rašo savaitraštis „15min“.

Valstybinės augalininkystės tarnybos Augalininkystės produktų kokybės tyrimų laboratorijos vedėja Vida Timinskienė sako, kad šiemet ir šie grūdų kokybės rodikliai bus prastesni: ne visi augintojai turi pakankamai talpyklų, galimybių išdžiovinti ir iš karto juos parduoti arba tinkamai saugoti, todėl neteisingai laikomi šlapi grūdai kaista ir dygsta, mažėja kviečių ir rugių kritimo skaičius, prastėja ir kiti kokybės rodikliai.

„Litagra prekyba“ generalinis direktorius Adomas Grigaitis prognozuoja, kad grūdų derlius Lietuvoje gali siekti iki 4,5 mln. tonų, o tai milijonu tonų daugiau nei įprasta mūsų šalyje.

Išankstiniais duomenimis, rugpjūtį supirkta 1,06 mln. tonų grūdų ir 150,2 tūkst. tonų rapsų.

Jų, palyginti su tuo pačiu 2011 metų laikotarpiu, supirkta beveik 6 proc. mažiau. Grūdų - priešingai - supirkta net 60 proc. daugiau. Be to, didžiausią dalį supirktų grūdų - 816 tūkst. tonų arba 77 proc. - sudarė kviečiai.

Grūdų augintojai prognozuoja, kad iš prikulto maždaug 4-4,5 mln. tonų grūdų derliaus Lietuvoje teliks apie 1,5-2 mln. tonų. Šie grūdai teks pašarų, miltų ir alkoholio gamintojams. Visi kiti bus eksportuoti į šalis, kuriose dėl lietaus stygiaus neauga grūdai.

Tai - Pietų Europa, Šiaurės Afrika ir Azijos šalys.


Šiame straipsnyje: grūdaiderliusrekordas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių