Rekomenduojama sveikatą stiprinti be vaistų

Šaltasis metų sezonas palankus plisti įvairioms infekcijoms, tačiau šiuo metu daugiausiai registruojama susirgimų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, visą žiemą tylėjęs gripas gerokai pasispardė – susirgimų skaičius Lietuvoje išaugo. Praėjusios savaitės duomenimis, susirgo 44,4 iš 10 tūkst. gyventojų.

„Pavasarį paprastai kyla jau antroji gripo epidemijos banga, o šiemet dar nesulaukėme pirmosios. Sunku atsakyti, ar epidemija užklups pavėlavusi. Turime išlikti budrūs ir saugotis infekcijų, nes po žiemos dažno žmogaus imunitetas būna silpnesnis”, – sakė ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus specialistė Eglė Paužaitė.

Kaip išvengti ligų? Siaučiant virusams, gydytoja patarė dažnai plauti rankas, nešvariomis rankomis neliesti veido, vengti didelių susibūrimo vietų ir kasdien vartoti daug šiltų skysčių. Itin karšta arbata naudinga jau susirgus – per parą karščiuojantis ligonis turėtų išgerti apie 2-3 litrus skysčių.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriaus habil. dr. Alvydo Laiškonio, nebūtina kasdien bėgti pas gydytoją trokštant gero vaisto ar vaistinėje ieškoti stebuklingo maisto papildo.

„Kiekvienas galime sau padėti išvengti nemalonių pojūčių. Štai puodelis juodos arbatos. Jos sudėtyje esančios medžiagos naikina kai kuriuos virusus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, turi priešvėžinių savybių. Tačiau puodelyje juodos arbatos yra apie 40 mg kofeino, todėl esant padidėjusiam kraujospūdžiui, labiau tiks žalioji arbata. Ji stiprina imuninę sistemą, suteikia malonų atsipalaidavimo pojūtį“, - sakė prof. A. Laiškonis.

Gydytojas siūlo nepamiršti arbatą gerti lėtai, neskubant. Dar geriau puodeliu karšto gėrimo mėgautis drauge su šeima, draugais ar kaimynais.

„Be to, puikiai visų žinoma citrina yra tikra Dievo dovana. Tai vitaminų C, B1, B2, P, D šaltinis. Ji turi daug mikroelementų: kalio, vario, kitų. Visa puokštė gamtos sukurtų vaistinių medžiagų stiprina imunitetą, mažina nuovargį, padeda gyti žaizdoms“, - teigė infekcinių ligų specialistas.

Didžiausias šalyje restoranų tinklas „Čili“, atsižvelgdamas į sergamumo statistiką bei gydytojų rekomendacijas, visiems užsisakiusiems maisto į namus dovanoja arbatos ir citrinų.

„Pastebime, kad tokiu metu laiku maisto į namus užsakymų skaičius šokteli. Panašu, kad sirguliuojantys ir namuose besigydantis žmonės nelinkę gaminti maisto patys, o naudojasi mūsų teikiama paslauga. Tikime, kad arbata ir citrina bus ne tik maloni staigmena, bet ir sveikatos šaltinis“, - sakė „Čili Holdings“ reklamos ir komunikacijos vadovė Danutė Lašaitė.


Šiame straipsnyje: Čili pica

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių