Reikia peržiūrėti turto vertintojų ir auditorių licencijavimo sistemą?

Dar vieno Lietuvos kapitalo banko žlugimas rodo, kad reikėtų teisinės bazės ir jos įgyvendinimo pokyčių, kurie leistų išvengti panašių atvejų ateityje, teigia žlugusio Ūkio banko laikinasis administratorius Adomas Audickas.

„Manau, reikėtų peržiūrėti nekilnojamojo ir apskritai turto vertintojų licencijavimo sistemą, prižiūrėti, kad jie dirbtų kokybiškiau. Tai galioja ir auditoriams. Kartais tiek turto vertintojų, tiek auditorių savireguliacija yra nepakankama“, - interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė A.Audickas.

Jis teigė negalintis atsakyti, kodėl Ūkio banką auditavusi verslo konsultavimo ir audito įmonė „DeloitteLietuva“ neaptiko jokių reikšmingų finansinės informacijos neatitikimų.

„Aš pats nesu kalbėjęs su tais auditoriais, kurie auditavo Ūkio banką, todėl man sunku atsakyti, kodėl jie šiame banke nematė tiek bėdų, kiek pamatė Lietuvos bankas ar po to mes. Reikėtų atlikti tam tikrą tyrimą ir išsiaiškinti su banką auditavusiais asmenimis“, - tvirtino A.Audickas.

Tačiau jis teigė negalintis inicijuoti teisinių procesų, kad sąmoningai ar nesąmoningai nuslėpę tikrąją banko padėtį auditoriai kompensuotų dėl to patirtus nuostolius.

„Tai nepatenka į mano atsakomybės ribas. Mano, kaip laikinojo banko administratoriaus, pagrindinis uždavinys, kad indėlininkai kuo greičiau prieitų prie savo pinigų. Mano mandatas - nustatyti banko finansinę būklę (ką jau padariau), parinkti alternatyvas, ką daryti su banku (tą jau padariau), pasirinkti vieną iš siūlytų alternatyvų, o kai ji bus įgyvendinta ir indėlininkai galės naudotis savo pinigais, tuo mano darbas bus baigtas“, - tvirtino Ūkio banko laikinasis administratorius.

Ūkio banko veikla buvo sustabdyta vasario 12 dieną. Šeštadienį A.Audickas, Šiaulių bankas ir valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ pasirašė trišalę sutartį, pagal kurią Šiaulių bankas perims dalį Ūkio banko įsipareigojimų, turto, teisių ir sandorių. Skelbiama, kad Šiaulių bankas perima 2,7 mlrd. litų apdraustų indėlių, apie 1,9 mlrd. litų vertės turto, o likusią dalį - 800 mln. litų - sudarys „Indėlių ir investicijų draudimo“ lėšos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baikit bairius

baikit bairius portretas
visa sistema kaip reikia bankui pasakys verte bus milziniska pasakys moment taps beverciu kaip buvo su nekilnojamu turtu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių