Registrų duomenys apie ankstesnius turto ar akcijų savininkus – po užraktu

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis pripažįsta, kad žiniasklaidai kol kas bus neprieinami registrų duomenys apie buvusius turto ar akcijų savininkus.

„Taip ir yra. Tie dalykai bus sprendžiami. Dabar keičiame tai, ką galima greičiausiai pakeisti. Mes žinome, kad tokie klausimai yra, esame juos identifikavę. Deja, dabartinė teisė tiktai tokius duomenis leidžia atskleisti. Reikia ir tai duoti, bet tam reikia pirmiausia pakeisti kitus įstatymus“, – antradienį Seimo liberalų frakcijoje teigė Rokas Masiulis.

Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas priekaištavo, kad Seimui teikiami ne visi įstatymų projektai dėl nemokamų Registrų centro duomenų žiniasklaidai. Pavyzdžiui, nėra Nekilnojamojo turto registrų įstatymo pataisų.

Žiniasklaidai kol kas bus prieinami duomenys tik apie dabartinius turto savininkus ir įmonių akcininkus, tuo metu senesni tokie duomenys nebūtų teikiami. 

„Jos būtų reikalingos kalbant ne apie šios dienos aktualius turto valdumo duomenis, o apie praeityje valdytą turtą, (...) pavyzdžiui, prieš 15 metų“, – frakcijoje sakė E. Gentvilas.

Seimui teikiamos pataisos siūlo, kad žurnalistai turėtų teisę neatlygintai gauti duomenis iš registrų ir valstybės informacinių sistemų, pasirašius atitinkamas sutartis. Tačiau informacijos negalės gauti žurnalistai, per pastaruosius metus daugiau kaip du kartus pažeidę Visuomenės informavimo etikos kodeksą ir tiek pat kartų padarę rimtų profesinių pažeidimų, taip pat etikos nesilaikančios žiniasklaidos priemonės.

Kol bus priimtos įstatymo pataisos, Vyriausybė praėjusią savaitę priėmė laikiną sprendimą, sudarantį sąlygas žurnalistams neatlygintinai gauti duomenis iš Registrų centro.

Šiomis dienomis Registrų centras pasirašo atskiras sutartis su žiniasklaidos priemonėmis.

Vyriausybė teigia, kad duomenų teikimo išlaidos bus kompensuojamos iš valstybės biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių