Referendumo dėl AE ateities iniciatoriai rinks parašus

Kitą savaitę bus pradėti rinkti parašai, remiantys iniciatyvą šį rudenį surengti referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje.

Ketvirtadienį pradedama plenarinį posėdį Seimo pirmininkė Irena Degutienė perskaitė iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) gautą raštą apie tai, kad įregistruota iniciatyvinė 23 asmenų grupė. Ji rinks Lietuvos piliečių parašus referendumui dėl atominės energetikos ateities šalyje.

Šią grupę VRK įregistravo antradienį. Iniciatoriai siūlytų šį spalį kartu su naujojo Seimo rinkimais surengti patariamąjį referendumą dėl nuostatos, jog „sprendimas Lietuvos teritorijoje statyti atominę (branduolinę) elektrinę priimamas tik tautos referendumu“.

Parašų lapus referendumo iniciatoriai gaus ateinantį antradienį kovo 27 dieną. Tad norėdami surengti referendumą jie turi iki birželio 27 dienos VRK įteikti reikiamą skaičių iniciatyvą remiančių parašų.

Konstitucija ir įstatymas numato, jog norint inicijuoti referendumą per 3 mėnesius reikia surinkti ne mažiau nei 300 tūkstančių rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų.

Referendumo iniciatoriai norėjo surengti privalomąjį referendumą šiuo klausimu, tačiau VRK nariai argumentavo, jog neteikiant įstatymo pataisos projekto tokio referendumo neleidžia rengti teisės aktai, ir šiuo konkrečiu atveju su iniciatorių teikiama formuluote galimas tik konsultacinis referendumas.

Visuomenininkai žalieji pasisako prieš naujos atominės elektrinės statybas, tvirtindami, jog Visagino atominė elektrinė neužtikrins energetinio saugumo, užkirs kelią alternatyviam energetikos vystymuisi, aiškina, jog taip pat nėra aiškios šio projekto ekonominės detalės.

Tarp referendumo iniciatorių - Lietuvos žaliosios politikos institutas, kuriam vadovauja buvęs Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas Linas Balsys.

D.Grybauskaitė remia naujos atominės elektrinės projektą.

Lietuva su Latvija, Estija, taip pat galbūt Lenkija tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos branduolinės elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
seniau toks paulauskiukas zaide situo budu ( tipo seima paleist ) o istikro kad seimas isliktu nes tuo paciu klausimu del referendumo galima kreiptis tik po 6 men. ( o balsu kiek reikia aisku nesurinko . beje kiek ten ju rinko tuos balsus ? o dabartis 23 zmogeliukai . tai kada pateiksit informacija kur rinks parasus ir kokiomis dienomis ? taip pat domintu kodel jie nepasiskelbe is anksto kad sudaroma tokia tai asmenu grupe ir norincius praso dalyvauti toje grupeje ? man cia panasu i eiline apgaule . kas tikras kad jie isvis ka rinks o surinke ar tik nesunaikins ?

japonas

japonas portretas
bet baltarusių AES statoma arčiau Vilniaus , bet,, mūsų žalieji''nerengia jokių protestų,referendumų. MATOSI KIENO INTERESAMS ATSTOVAUJA.

gebelsas

gebelsas portretas
skaiciai privaletu butis sumazinti- puse Lietuvos aburigenu vargsta Airijoje...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių