R.Dargis: verslas prezidentę ragina siekti stabilumo

Didžiausios Lietuvos pramonės įmonės galėtų neleisti naujoms politinėms jėgoms išsiūbuoti valstybės laivą, sako antradienį su prezidente Dalia Grybauskaite susitikęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis.

„Pramonininkai galėtų prisidėti, neleisdami šiandien naujoms politinėms jėgoms, sakykime, kaip prezidentė gražiai išsireiškė, išsiūbuoti valstybės laivelį, tai tikrai čia pramonininkai galėtų padaryti daug“, - antradienį po susitikimo su šalies vadove žurnalistams sakė R.Dargis, kuris yra ir vienos didžiausių Lietuvoje statybos bendrovių „Eika“ vadovas.

R.Dargis tikino, kad verslas turi svertų politikoje: „Verslo sąsajos su politikais - turbūt čia nieko naujo nepasakysiu - yra“.Paklaustas, kokius svertus šiuo atveju turįs omenyje, R.Dargis BNS teigė, jog verslas dalyvauja bendrame diskusijų lauke ir „gali daryti įtaką ir formuoti politikų nuomonę įvairiais klausimais“.Vienos įtakingiausių verslo organizacijų Lietuvoje vadovas prezidentę ragino siekti stabilumo.

„Verslui, kas yra svarbu - tai yra prognozuojamumas, tai yra nuosekli vystymosi politika“, - sakė naujasis LPK vadovas.Tuo metu prezidentė pabrėžė, jog blogėjanti ekonominė situacija Europoje gali stipriai paveikti ir Lietuvą, „todėl šalies pramonininkų indėlis yra svarbus siekiant sušvelninti galimą neigiamą įtaką valstybės ekonomikai“.„Visi turime elgtis atsakingai.

Drausmingas finansų valdymas ir ekonomikos augimo skatinimas turi žengti koja kojon. Pramonininkams tenka rimtas vaidmuo stiprinant šalies ekonomiką, kuriant naujas darbo vietas, ieškant naujų rinkų ir stiprinant konkurencingumą", - Prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė.D.Grybauskaitės teigimu, viešųjų finansų stabilumas, nuspėjama ir tvari finansų politika šiandien ypač aktualu verslui.

„Todėl sprendimai turi būti orientuoti į ilgalaikį poveikį ūkiui, o ne į trumpalaikius tikslus, kurie tampa ypač aktualūs prieš rinkimus“, - teigiama Prezidentūros pranešime.Anot R.Dargio, verslas taip pat pageidauja, kad būtų sudarytos geresnės sąlygos įsisavinti Europos Sąjungos paramą.

„Kad būtų būtų prognozuojama valstybės politika, kad pasiruoštume greičiau įsisavinti Europos Sąjungos paramą, nes bijau, kad tas tarpas, kai baigsis viena (ES finansinė perspektyva - BNS) ir neprasidės kita, iš tikrųjų bus mūsų finansams įtakingas laikas, blogąja prasme“, - kalbėjo naujasis vienos įtakingiausių verslo organizacijų Lietuvoje vadovas.

Anot jo, svarbu ir aiškesnės kryptys, kurioms Lietuva nori paramos.R.Dargis kalbėjo, jog aptartas ir mokslo bei verslo bendradarbiavimas.

„Tai yra, kad įmonės, dirbdamos su universitetais priimtų daugiau studentų į praktiką, kad studentai, susipažinę su įmonių specifika, galėtų ruoštis. Ir kad universitetai labiau orientuotųsi, kokie poreikiai yra darbo rinkoje“, - sakė R.Dargis.

Dėl Lietuvos ekonomikos prognozių su prezidente LPK vadovas tikino nediskutavęs, tik užsiminė, kad 2013 metais verslo laukia „neišvengiami“ sunkumai.

Pirmadienį R.Dargis BNS minėjo, kad su prezidente ketino pasidalyti nuomonėmis apie ekonominę padėtį, galimą antrą krizės bangą. D.Grybauskaitė ir LPK neseniai pateikė skirtingus požiūrius apie galimą krizę, nes šiuo atveju „išsiskyrė požiūriai“.Antrąją ekonominės krizės bangą prognozuojanti prezidentė D.Grybauskaitė praėjusį trečiadienį pareiškė, kad negalima lyginti ilgalaikės perspektyvos su kur kas optimistiškesne LPK pozicija. Liepos viduryje ji prognozavo, kad „Lietuvą antroji krizės banga neabejotinai pasieks, tačiau jos mastus lems ne tik išorės veiksniai, bet ir tai, kaip elgsis naujoji valdžia“.

Tuo tarpu liepos pabaigoje Pramonininkų konfederacija prognozavo, kad trečiąjį šių metų ketvirtį galima tikėtis šalies pramonės plėtros, o tyrimai rodo, kad šaliai negresia antroji krizės banga.

Konfederacijos atstovai teigė, kad politikai ne visiškai pagrįstai kalba apie antrąją krizės bangą, nes nei Lietuvos ekonomikos duomenys, nei tyrimo duomenys to nerodo.Susitikimo su šalies vadove išvakarėse, R.Dargis BNS teigė, jog šiuo metu svarbiausia aktualija - rudenį vyksiantys Seimo rinkimai ir kaip politinė aplinka gali keistis, kokią įtaką tai gali turėti verslui.

R.Dargis antradienį teigė, jog į politiką sukti neketina, artimiausius ketverius metus žada visą dėmesį sutelkti vadovavimui LPK.R.Dargis naujuoju LPK prezidentu tapo šių metų birželio pabaigoje. Jis rinkimuose nugalėjo „Vičiūnų“ grupės valdybos pirmininką Visvaldą Matijošaitį. Naujasis konfederacijos vadovas buvo renkamas po to, kai pernai mirė ilgametis šios organizacijos vadovas „Achemos“ koncerno savininkas Bronislovas Lubys.

Lietuvos pramonininkų konfederaciją laikoma įtakingiausia verslo organizacija Lietuvoje. Konfederacija vienija 39 šakines ir 9 regionines verslo ir pramonės asociacijas, kurioms priklauso daugiau nei 2,7 tūkst. įmonių.


Šiame straipsnyje: verslasES paramaRobertas Dargis

NAUJAUSI KOMENTARAI

atsibudes is sapno

atsibudes is sapno portretas
Štai kaip puikiai tvarkoma valstybė, kuria, kaip vertybę, reikia bet kokia kaina išsaugot. Kaip žinome valstybės skola per nepilnus ketverius metus padidėjo dviem valstybės biudžetais. Tai reiškia, kad valstybė dvejus metus nerinko iš vis jokio biudžeto, o išdalinus į ketverius metus - vykdė biudzetą tik 50% (na aišku čia yra ir Sodros skola, kurią finansuoja pati vyriausybė). Džiaugimasis, kad mūsų valstybė yra tarpe mažiausiai prasiskolinusių valstybių, švelniai tariant – neadekvatu. Jei valstybė, atsispyrusi nuo mažos skolos bazės, per ketverius metus padidina savo skola dviem valstybės biudžetais, tai kalbėti apie vyriausybės suvaldytą krizę, tikrai nepasikuklinta. Jei kas nors dar nėra galutinai pasiųstas į gilų transą, kuriame sapnai ir realybė yra sukeisti vietomis, tai turėtų suprasti, kad mes ne tik nestabilizavome krizės, bet mūsų šalis jau nebelabai egzistuoja realiame laike ir erdvėje. Ar jūs kartais nepagavote minties, kad niekaip negalite pabusti iš sapno? Jei ne, tai jūs vis dar sapnuojat.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių