R. Šadžius kartoja: Lietuva jau turi progresinę mokesčių sistemą

  • Teksto dydis:

Vyriausybė nepalaiko socialdemokrato Algirdo Syso siūlomų progresinių mokesčių modelio. Finansų ministras tvirtina, kad Lietuvoje egzistuoja progresinė mokesčių sistema, tačiau ji realizuojama kitu būdu.

Vyriausybė trečiadienį nepritarė siūlymui nustatyti progresinius gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus.

„Turime neapmokestinamąjį pajamų dydį, be to, jis yra kintamas - kuo didesnės asmens pajamos, tuo mažesnį neapmokestinamųjų pajamų dydį jis gauna. Nėra pasaulyje kitos mokesčių sistemos, kurioje būtų taikomi du progresyvumo metodai: diferencijuotas neapmokestinamųjų pajamų dydis ir laiptuotas pajamų mokesčio tarifas“, - Vyriausybės posėdyje sakė Rimantas Šadžius.

Pasak jo, parlamentaro pasiūlymas apsunkintų mokesčių administravimą, neatitiktų tarptautinės praktikos.

„Tačiau esminis nepritarimo motyvas yra ekonominis. Lietuva yra gavusi tarptautinių organizacijų, Europos Sąjungos Tarybos išvadas, kurias mes įvertinome priimdami nutarimą dėl biudžeto projekto. Taip pat gavome pastebėjimus iš Tarptautinio valiutos fondo, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos - darbo pajamų apmokestinimas Lietuvoje turėtų ir galėtų būti mažinamas, ypač tiems, kurie gauna mažiausias pajamas“, - sakė R.Šadžius.

Jo teigimu, todėl Vyriausybė su kitų metų biudžetu yra pateikusi įstatymo projektą, kuriuo siūloma neapmokestinamą pajamų dydį smarkiai padidinti visiems, ypač vaikus auginančioms šeimoms.

„Tai atitiktų dabar galiojančią gyventojų pajamų mokesčio sistemą ir Vyriausybės pasiūlytas variantas tikrai yra geresnis, kadangi jis mažina mokestinę naštą. Tuo tarpu Seimo nario A.Syso pasiūlymo įgyvendinimas ją padidintų“, - sakė finansų ministras.

Pajamoms, kurios per metus nesiektų 14 tūkst. eurų, parlamentaras siūlo taikyti 15 proc. tarifą, nuo 14 tūkst. iki 36 tūkst. eurų - 25 proc., o didesnėms kaip 36 tūkst. eurų - 40 proc. .

2014 metų pabaigoje premjeras Algirdas Butkevičius yra teigęs, kad Lietuva nėra pasiruošusi progresiniams mokesčiams.

Seimas 2008-2013 metais ne kartą atmetė „tvarkiečių“, socialdemokratų ir Drąsos kelio partijos atstovų teiktas pataisas dėl progresinių mokesčių įvedimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
vistiek sasaldimokratai MELAVO prieš rinkimus žadedami IVESTI PROGRESINIUS MOKESCIUS. Jeigu ju paskirtas ministeris sako , kad jie jau yra, tai kam reikejo zadeti???:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių