R. Masiulis: VAE išlieka regioniniu projektu

  • Teksto dydis:

Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas išlieka regioniniu ir dėl galimybės elektrinę statyti tik Lietuvos ir Japonijos „Hitachi“ jėgomis nėra svarstoma, teigia energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Šiuo metu projektą mes matome kaip bendrą Baltijos šalių projektą ir toks yra tarppartinis susitarimas Lietuvoje, kad tai yra trijų šalių projektas ir būtent esame antroje šio projekto dalyje iš trijų. Tai yra deriname projektą su mūsų partneriais latviais ir estais. Tai mes jį matome kaip regioninį projektą ir ta linkme dirbame“, - Žinių radijui trečiadienį sakė R.Masiulis.

Anot jo, nereikėtų Latvijos ir Estijos pareiškimų, kad šios VAE projekte dalyvautų tik įrodžius jo ekonominę naudą, interpretuoti kaip atsakymo, jog kaimyninėms valstybėms atominė elektrinė yra neįdomi.

„Aš taip neinterpretuočiau. Tai didelis ir sudėtingas projektas, reikia jį įvertinti atsakingai ir reikia atsakyti į daugybę klausimų. Ir kai vyksta derybos, gali būti įvairių pareiškimų, bet reikia metodiškai, ramiai dirbti, kol bus atsakyti visi klausimai. Aš nedaryčiau jokių išankstinių išvadų, būčiau linkęs toliau nuosekliai dirbti šia linkme“, - tikino ministras.

R.Masiulis nekomentavo, ar jo paties asmenine nuomone, Lietuva pajėgtų be kaimyninių valstybių pagalbos, kartu su „Hitachi“ pastatyti VAE.

„Čia ne mano asmeninis klausimas, mano darbas yra vystyti projektą, pagal numatytas Vyriausybės ir tarppartinių susitarimų gaires. Ir aš tą darau metodiškai“, - sakė jis.
Ministras, paklaustas, kaip vertina socialdemokratės Birutės Vėsaitės teiginius, kad branduolinė energetika yra praeities zombis, teigė taip nemanąs.

„Nemanau, kad tai yra praeities zombis. Jeigu pasižiūrėtume pasauliniu mastu, atominė energetika daug kur atsigauna, tai yra labai švari energetika. Dabar atmosferinė tarša yra toks svarbus klausimas, tai atominė energetika vėl atgauna savo aktualumą, tai aš tikrai nenurašau. Tai yra viena iš daugelio technologijų Europos Sąjungoje“, - sakė R.Masiulis.

„Verslo žinios“, remdamosis šaltiniais, trečiadienį skelbia, kad Energetikos ministerija pradėjo skaičiuoti, ar Lietuva VAE galėtų įgyvendinti tik su „Hitachi“. Anot dienraščio, svarstomos dvi alternatyvos - viena, kai tiek šalis, tiek „Hitachi“ valdo po 50 proc. jėgainės akcijų, o kita, kai Lietuvai priklauso 80 proc.

Latvijos ir Estijos premjerai praėjusią savaitę Vilniuje teigė, kad savo sprendimus dėl VAE pateiks tik tada, kai gaus ekonominius jo paskaičiavimus.

Lietuva 2011 metų vasarą parinko „Hitachi“ strateginiu investuotoju į atominę elektrinę, bet po metų surengtame patariamajame referendume projektas nesulaukė paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigizmundas

Sigizmundas portretas
Nesu matęs protingesnio ministro.Rokas Masiulis yra išsilavinęs,suvokiantis Lietuvos problemas ir mokantis jas spręsti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių