R. Masiulis: korupcija yra vėžys, kuris valgo mus iš vidaus

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis, ėmęsis reformuoti korupciniais ryšiais ir neskaidriais viešaisiais pirkimais garsėjusius „Lietuvos geležinkelius“, sako, kad valstybės sektoriuje reikia sukurti nepakantumo korupcijai atmosferą.

„Aš laikausi tokios nuostatos, kad valstybė gali būti stipri iš vidaus, jeigu sugeba kovoti su korupcija. Korupcija yra tas vėžys, kuris valgo mus iš vidaus. Žmonės yra silpni, žmonės susigundo lengvu uždarbiu ir turime nešti tą naują suvokimą valstybės pareigūnų gyvenime ir valstybės įmonių gyvenime“, - trečiadienį žurnalo „Valstybė“ surengtoje Lietuvos ekonomikos konferencijoje sakė R.Masiulis.

Anot jo, tarnautojus ir valstybės įmonių darbuotojus reikia skatinti ne tik atlyginimais.

„Taip, kiek įmanoma, reikia juos skatinti teisingu atlyginimu, (...) bet tas palikimas iš Sovietų Sąjungos atėjęs, tas korupcinis palikimas, ta piktžaizdė negyja, tam reikia labai daug pastangų. Reikia suprasti, kad žmogus netobulas, su žmonėmis reikia dirbti, dažnai žmonės, kurie tuos blogus darbus padaro, vėliau supranta, kad buvo neteisingi ir tampa lojalūs ir geri darbuotojai. Nesilaikau tos nuomonės, kad už smulkius pažeidimus žmogus turi būti griežčiausiai baudžiamas, bet turime įvesti tą nepakantumo atmosferą, kad žmonės nenorėtų to daryti. Nežinau, ar tai yra svajonė, ar tai yra realybė, bet aš matau, kad judame ta linkme, matau, kad Lietuva keičiasi“, - kalbėjo susisiekimo ministras.

R.Masiulio teigimu, naujiems valstybės valdomų įmonių vadovams atlyginimai dažnai nėra svarbiausias motyvas.

„Gyvenime pinigai nėra svarbiausi. Taip, be abejo, visi norime komfortabiliai gyventi, bet gyvenimo prasmė nėra vien tik piniguose, jei galime save realizuoti. Nauji vadovai, kurie ateina į energetikos ir transporto sektorių, juos domina ne tik finansiniai dalykai, bet juos domina kūryba, noras padaryti kažką valstybei, padaryti valstybę kažkuo unikalia ir mes tikrai tą galime padaryti“, - kalbėjo R.Masiulis.

Išaiškėjus nemažai faktų apie neskaidrią ankstesnės valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės veiklą bei Vyriausybei inicijavus jos tyrimą, R.Masiulis sausio pabaigoje teisėsaugos paprašė įvertinti įmonės veiklą nacionalinio saugumo bei kitais aspektais.

Gruodžio viduryje naujuoju „Lietuvos geležinkelių“ vadovu paskirtas buvęs „Klaipėdos naftos“ vadovas Mantas Bartuška, buvo išrinkta nauja įmonės valdyba.

Žiniasklaida anksčiau rašė apie neskaidriai skirstomą „Lietuvos geležinkelių“ paramą, vidaus sandorius ir partnerystę su Rusijos koncernu „Transmashholding“, iš kurio antrinės įmonės 2012-2013 metais geležinkeliai be konkurso pirko lokomotyvų važiuoklės rėmų už 44,92 mln. eurų. Vienas šio koncerno akcininkų yra Rusijos karinės pramonės koncerno „Kalašnikov“ akcininkas.

„Lietuvos geležinkeliai“ Šeštokų stotyje įrengti ožinį kraną samdė Rusijos įmonę „Baltkran“, kuri dirbo tuo metu, kai NATO sąjungininkų pajėgos stotyje krovė karinę techniką bei ginkluotę, rengiantis didžiausioms Baltijos šalyse karinėms pratyboms „Kardo kirtis“.

Vasario pradžioje dėl šiurkščių viešųjų pirkimų pažeidimų iš pareigų atleistas ir ilgametis valstybės įmonės „Oro navigacija“ vadovas Algimantas Raščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesodins

nesodins portretas
Be "Kalašnikov" - nė žingsnio. Manau ,kad pas mus nera teisesaugos. Pradeda vogti kultūroj, baigia - seime. Ir niekas niekam nieko.

p.Ivanauskas

p.Ivanauskas portretas
visiskai nesiima spresti problemos is esmes.. kad ir Vidaus Vandens Keliu direkcijos atveju.. Gen, direktorius visiskas kenkejas, pristaikes prie valdisku imoniu valdymo ypatumu.. t.y. geriau nieko nedaryti, viskas is inercijos vaziuoja.. ir tiek. budamas padorus ministras turetu su tokiais nedirbti.. mest per borta!!!!!! ne jis gal ir nepavagia daug, bet savo neveiklumu padaro daugiau zalos neo vokdamas.. meras stengiasi pritraukti verslo, kad butu kuo daugiau sukurta darbo vietu, o sis ponas veja lauk!!!!! pvz.: norvegus isvare kurie kaip rase kauno diena planavo i baze investuot ir per metus po kelis laivus statyt..

Anonimas

Anonimas portretas
mana kad šito ir kito masiulio kepurės jau senai sudegė,nes greitai pavardė masiulis bus vagies sinonimas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių