R. Masiulis: incidento Astrave tyrimas svarbus ir Lietuvai, ir Baltarusijai

  • Teksto dydis:

Incidento Astravo atominėje elektrinėje tyrimas gyvybiškai svarbus ir Lietuvai, ir pačiai Baltarusijai, jį turi atlikti nepriklausomi ekspertai, teigia energetikos ministras Rokas Masiulis.

Jei tokį tyrimą atliks reaktoriaus gamintoja Rusijos bendrovė „Rosatom“ - jo rezultatai bus niekiniai, pabrėžia ministras.

„Visais atvejais reikia nuodugnaus patikrinimo. Tačiau kyla labai rimtų abejonių, kad patikrinimas bus objektyvus. Juk reaktorių pristačiusi „Rosatom“ iš pat pradžių apskritai neigė buvus incidentą. Todėl jei nukritusį reaktorių tikrins jį pagaminusi bendrovė, tokio tyrimo išvados bus niekinės. Būtina įtraukti į procesą nepriklausomus ekspertus. Lietuvai, kaip ir pačiai Baltarusijai, šis tyrimas yra gyvybiškai svarbus tikrąja šio žodžio prasme“, - pranešime sakė R. Masiulis.

Pasak R.Masiulio, pastarasis incidentas, kai, kaip įtariama, perkeliant nukrito Astravo AE reaktoriaus korpusas, yra pats rimčiausiais iš visų žinomų. Jo padarinius gali būti itin sunku ir brangu pašalinti. Gali būti, kad nuo smūgio pažeistos reaktoriaus vidaus konstrukcijos, kuriose vyksta branduolinė reakcija. Taip pat gali būti pažeistas reaktoriaus hermetiškumas, arba deformuotas jo korpusas.

Lietuva ketina išsiųsti notą Baltarusijai, prašydama pateikti tyrimo rezultatus dėl incidento netoli Lietuvos statomoje Astravo AE.

Baltarusijos Energetikos ministerija antradienį pripažino, kad šį mėnesį perkeliant reaktoriaus korpusą Astravo AE buvo susidariusi „neeilinė situacija“, bet detaliau nekomentavo žiniasklaidos pranešimų, kad daugiau nei 300 tonų sveriantis agregatas krito iš kelių metrų aukščio.

Atominę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus stato Rusijos bendrovė „Rosatom“. Lietuva kritikuoja Baltarusiją, kad statant jėgainę nesilaikoma saugumo standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta kaip nepagrįstus.

Pirmąjį jėgainės reaktorių numatoma paleisti 2018 metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petrutis to DJ

Petrutis to DJ portretas
Pagal tavo logiką laikas ir Černobylio jegainę vėl atidaryti.

o masiulis

o masiulis portretas
nera svarbus nei lietuvai nei baltarusijai...

DJ

DJ  portretas
Pats laikas vėl paleisti Ignalinos atomkę kuri yra viena iš saugiausių Pasaulyje dėka Švėdų kurie įmontavo ten daugiapakopinį saugumą, todėl mes galėsime Švėdams parduoti pigesnę elektrą kaip ir Belarusams, ir nei jiems, nei mums daugiau nereikės kvaršinti savo kaukolių apie naują atomkę, ten bus galima paleisti ir naujus reaktorius !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių