R. Masiulis: „Gazprom“ išlaiko agresyvią poziciją

  • Teksto dydis:

Rusijos dujų koncerno "Gazprom" vadovo Aleksejaus Milerio pareiškimas, kad jei Europos Sąjunga (ES) blokuos dujotiekio projektą per Turkiją, koncernas neparduos dujų Europai, rodo tolesnę agresyvią "Gazprom" poziciją, mano Lietuvos energetikos ministras.

"Aš tai vertinu kaip tolesnę agresyvią "Gazprom" poziciją. Tai, kas vyko Lietuvoje, visos tos reformos - trečiasis energetikos paketas, suskystintų gamtinių dujų terminalas - visi šie projektai buvo vystomi dėl tos agresyvios ir, mano nuomone, nepamatuotos "Gazprom" pozicijos. Kas nori turėti reikalų su partneriu, kuris nuolat tau grasina? Bet Lietuvoje tai yra praeitis", - trečiadienį Žinių radijui sakė ministras Rokas Masiulis.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas šią savaitę Berlyne pareiškė, kad Rusija neketina pratęsti dujų tranzito per Ukrainą sutarties, kuri baigs galioti 2019 metais. Anot jo, šiuo metu visos Rusijos pastangos yra nukreiptos į dujotiekį Turkijos kryptimi, taip sudarant galimybę šiuo maršrutu tiekti dujas Pietų bei Vidurio Europai.

Tokią pat poziciją anksčiau išsakė ir A.Mileris - anot jo, ESbandymai blokuoti tranzitinio dujotiekio per Juodąją jūrą, aplenkiant Ukrainą, projektą "South Stream" ir taip išsaugoti dujų tranzitą per Ukrainą nebus sėkmingi.

A.Milerio teigimu, Europai skiriamos rusiškos dujos gali būti nukreiptos į kitas rinkas.

R.Masiulis neseniai teigė manantis, kad Europai ketvirtadalį suvartojamų dujų tiekiantis "Gazprom" turi ko bijoti Lietuvoje ir Europos Sąjungoje. Pasak jo, mažėjantis dujų vartojimas bei galimybė įsigyti dujų iš kitų šaltinių gali suduoti didelį smūgį Rusijos monopolininkei.

Anot jo, Lietuva, esant reikalui, galėtų išsiversti be rusiškų dujų, o dujų pirkimo sutarties su "Gazprom" nuo 2016 metų nebūtina pratęsti. R.Masiulis be kita ko tikino, kad ES turi galimybių dar labiau sumažinti dujų vartojimą ir tokiu būdu suduoti smūgį Rusijos koncernui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

melagiai

melagiai portretas
Mileris ne taip sake.Mileris sake kad po keturiu metu netieks dujas i europa per ukraina,nes vagystes ukrainoj-gyvenimo budas.Pazadejo tiekti dujas per Turkija,ir bus duju kiek panores europa.Maziau reikia meluoti.

Kon čia

Kon čia portretas
gražbyliauji?Taigi turime auksini SDT kur su kubilu gera pasipelnet musu visu saskaita keliom kartom i prieki?Turėtu dabar tas Gazproms buti nulis sveiku
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių