R. Karbauskis: Vyriausybės inicijuojama mokesčių pertvarka Seime sulauks pritarimo

Vyriausybės inicijuojama mokesčių pertvarka Seime sulauks pritarimo, neabejoja didžiausios Seime „valstiečių“ frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad pakoreguotos mokesčių pertvarkos antrasis variantas yra priimtinesnis dėl pasiektų kompromisų.

„Pokyčiai, kurie numatyti, jie bus - atrodo, kad neturėtų kilti Seime problemų su jais“, - trečiadienį po „valstiečių“ frakcijai pristatyto mokesčių pertvarkos antrojo varianto Seime žurnalistams sakė R.Karbauskis.

„Mes tikrai turėsime paramą. Čia galime nediskutuoti apie koalicijas. Šitiems sprendimams parama bus“,  - teigė frakcijos vadovas paklaustas, kaip tikisi surinkti politinę paramą dėl mokesčių pertvarkos.

Jis nesureikšmino to, jog dėl vieno iš svarbiausių pokyčių - pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos „valstiečių“ požiūriai su koalicijos partneriais ir opozicija kiek skiriasi - socialdemokratai ir konservatoriai pasisako už lengvatinį 9 proc. tarifą, o ne 15 proc., kaip siūlo „valstiečiai“. 

„Man taip neatrodo, kad (koalicijos partneriai ir opozicija - BNS ) turi kitokią viziją. PVM procentai nėra esminis klausimas. Esminis klausimas, ar bus ta lengvata ir kokia apimtimi bus taikoma: ar bus plati - taikoma ir kitoms rūšims kuro, ar bus tokia, kokia buvo (tik centriniam šildymui - BNS)“, - kalbėjo  R.Karbauskis. 

Koalicijos partneriai socialdemokratai neseniai užregistravo pataisą, kuria siūloma lengvatinį 9 proc. tarifą taikyti ir akmens anglims, durpėms, malkoms ir medienos atliekoms, gamtinėms dujoms, elektrai, kai iš jų gaminama šiluma. Konservatoriai  ne kartą yra registravę pataisas dėl to, kad šildymui būtų taikomas irgi 9 proc. PCM tarifas.

Premjeras S.Skvernelis sako, kad „valstiečių“ frakcijos nuomonė dėl antrojo mokesčių pertvarkos varianto yra „labiau teigiama“, nei buvo teikiant pirmąjį variantą.

Pasak jo, pagal visuomenės ir politikų siūlymus pakoreguotas antrasis variantas yra priimtinesnis dėl kompromisų.

„Galbūt surasta daugiau kompromisų - dėl smulkaus verslo tam tikrų pokyčių, dėl vaiko pinigų dabar geresnį variantą pasiūlėme, dėl žemės ūkio sektoriaus apmokestinimo. Yra tam tikrų kompromisų, į kuriuos turėjome eiti“, - teigė premjeras paklaustas, kuo antrasis planuojamos mokesčių reformos variantas geresnis nei pirmasis.

R.Karbauskis pabrėžė, kad frakcijos siūlomos mokesčių pertvarkos antrasis variantas nenustebino.

„Iš mūsų frakcijos pusės kažkokių ypatingų pastabų nebuvo, buvo tik keletas tokių neesminių pastabų“, - sakė frakcijos vadovas. Paprašytas pakomentuoti tą kritiką, R.Karbauskis atsisakė paminėti frakcijos narių išsakytas nuomones.

„Valstiečių“ lyderis taip pat pažymėjo, kad nors antrasis variantas mažai skiriasi nuo pirmojo, jis, jo nuomone, yra įgyvendinamas ir palankesnis gyventojams, taip pat nebus nepakeliamas biudžetui.

Tą planą bus galima įgyvendinti, tik geriau žmonėms bus.

„Tą planą bus galima įgyvendinti, tik geriau žmonėms bus. (Pirmasis variantas - BNS) šiek tiek žmonėms buvo ne toks geras“, - teigė parlamentaras.

R.Karbauskis neatmeta, kad šis mokesčių pertvarkos variantas ne paskutinis: „Mes dar turėsime, matyt, dar trečią ir ketvirtą variantą, kuriais bus dar tobulinami (siūlomi pokyčiai mokesčių srityje - BNS)“, - teigė jis.

Ketvirtadienį Vyriausybė pristatys pasiūlymus dėl mokesčių ir socialinės sistemos tobulinimo, atsižvelgus į visuomenės nuomonę.

Valdantieji jau anksčiau yra užsiminę, kad atnaujintame plane bus atsisakoma ketinimo taikyti neapmokestinamųjų pajamų dydį „Sodros“ įmokoms.

Nuo 2018 metų pradžios Lietuvoje svarstoma įvesti naują 15 proc. lengvatinį PVM tarifą, kuris pakeistų šiuo metu taikomą 9 proc. tarifą. 15 proc. PVM būtų taikomas centriniam šildymui ir apgyvendinimo paslaugoms.

Dabar taikomą papildomą NPD už vaikus, kurį anksčiau buvo siūloma naikinti, ketinama išsaugoti, tačiau jis būtų susietas su tėvų pajamomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ne Vyriausybės reikalas įstatymus ruošt, GERBKIM valdžių atskyrimo principą!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių