R. Karbauskis: PVM lengvata malkoms bus

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žada Seime palaikyti prie valdančiųjų prisišliejusių „tvarkiečių“ siūlymą kurui naudojamoms malkos ir kitoms panašioms medienos prekėms taikyti tokį patį lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, koks yra nustatytas centriniam šildymui.

„Derybose su „Tvarka ir teisingumu“ suderinome, kad galime tą padaryti“, – BNS teigė  R. Karbauskis. Anot jo, „valstiečių“ frakcijoje yra sutarimas dėl „tvarkiečių“ teikiamų pataisų parėmimo.

„Tvarkiečiai“ 9 proc. PVM tarifą siūlo nustatyti malkoms, skiedroms, traiškytai medienai, žievei, pjuvenoms, drožlėms ir iš medienos biomasės pagamintiems briketams bei granulėms tais atvejais, kai šios prekės perkamos gyventojų savo poreikiams, nesusijusiems su komercine ar profesine veikla.

Tokią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą šią savaitę Seime registravo „tvarkiečių“ frakcijos nariai. Seimas kitą ketvirtadienį šias pataisas pradės svarstyti ir iki Kalėdų tikisi priimti. Kartu bus svarstomas ir panašios socialdemokratų parengtos pataisos.

Pasak R. Karbauskio, nauja PVM lengvata galėtų pasinaudoti malkomis besišildantys privačių gyvenamųjų namų gyventojai.

„Pagrinde regionuose, nes mieste nelabai kas jas naudoja, tik priemiesčiuose (...) Mes darėme lengvatą centraliniam šildymui, o turintys autonominį šildymą liko nuskriausti. Dabar šią skriaudą atitaisome “, – aiškino „valstiečių“ lyderis.

Tačiau, anot jo, apie PVM lengvatos išplėtimą kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, elektra, besišildantiems gyventojams kol kas nediskutuota.

„Būtų per drąsu kažką sakyti, nes to dar nediskutavome. Iš tikrųjų, jeigu mes taip pradėsime žiūrėti į problemą, tai galime rasti tikriausiai 1001 variantą, kada kažkas dėl kažko nuskriaudžiamas. (...) Diskutuosime, žiūrėsime“,  – sakė R. Karbauskis.

„Tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis BNS teigė, kad pataisa jau suderinta ir su finansų ministru.

„Buvo Finansų ministerijos pastabos, atsižvelgėme pataisėme pagal tuos ministro pastebėjimus. Kadangi ištaisėme, tikimės pritarimo“, – sakė R. Žemaitaitis.

Skaičiuojama, kad Seimui pritarus naujai PVM lengvatai, biudžetas kitąmet netektų apie 7 mln. eurų pajamų. Anot R. Žemaitaičio, tai nėra didelė netektis, ją galėtų kompensuoti papildomos įplaukos iš mokesčių surinkimo.  Be to, pasak parlamentaro, pataisos padės mažinti šešėlį šioje rinkoje.

Dabar šiam kurui PVM lengvata netaikoma, ir jis apmokestinamas standartiniu, 21 proc. dydžio PVM tarifu.

Spalio viduryje finansų ministras Vilius Šapoka Seime tvirtino, kad PVM lengvatos malkoms 2019 metų biudžeto projekte nėra, todėl kol kas nenumatytos ir lėšos, kurių reikėtų valstybės netektoms pajamoms kompensuoti, jei Seimas vis dėlto nuspręstų taikyti lengvatą.

Premjeras Saulius Skvernelis neseniai irgi pareiškė, kad nuo kitų metų malkoms bus taikomas 9 proc. PVM tarifas. Dabar PVM lengvata taikoma tik centralizuotai tiekiamai šilumai, todėl ja daugiausia naudojasi daugiabučių gyventojai.

Energijos išteklių biržos „Baltpool“ duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį įvairių rūšių medienos kaina augo 15–25 procentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
"Net Amerikoje 1970-taisiais prezidentas Richardas Nixonas apkaltino maisto parduotuves neleistinu pelnyjimusi žmonių sąskaita ir įvedė kainų kontrolę." Jei tai galima padaryti kapitalizmo tvirtovėje - Amerikoje - tai kodėl tai negalima padaryti Lietuvoje? Valstiečiai turėtų būti drąsesni ir įvesti kainų kontrolę Lietuvoje, kol mūsų kainos nesusivienodins su kainomis Lenkijoje. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Kęstas

Kęstas portretas
Jurijau, nenurašykime dujotiekių, nes vokiečiai jais dar ilgai jais naudosis. "Nord Stream 2" dujotiekis Baltijos jūroje statomas nuo 2015 m., o jį reikia užbaigti 2019 m. pabaigoje. Jo gynėjai teigia, kad projektas yra visiškai komercinis: dujotiekis sujungs didžiausią pasaulyje gamtinių dujų eksportuotoją Rusiją su didžiausia Europos ekonomika Vokietijoje, padvigubės esamos linijos "Nord Stream 1" pajėgumai, kurie veikia nuo 2011 m. Kartu šie du dujotiekiai galiausiai galės perduoti 110 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų per metus, kad būtų patenkinama beveik ketvirtadalis visos paklausos visoje ES. Perduok linkėjimus Putinui.

Jurijus

Jurijus portretas
kęstai melagi,kenkėjau, ar neišmanėli,net tavo mylimas Putinas pasakė kad Rusija perorentuojama į dujų tiekimą Europai jūros keliais laivais tankeriais.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių