R. Karbauskis ir S. Skvernelis: didesnis stipraus alkoholio akcizas mažins vartojimą

Seimui planuojant svarstyti sveikatos apsaugos ministro siūlymą nuo 2019 metų kovo 10 proc. padidinti akcizą stipriam alkoholiui, valdančiosios koalicijos lyderiai sako, kad tai neturės neigiamos įtakos valstybės biudžetui ar šešėlio augimui.

„Valstiečių“ frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad stipraus alkoholio akcizą reikia didinti, nes jo vartojimas mažėja lėčiausiai.  

„Alkoholio vartojimas mažėja visose grupėse, mažiausiai mažėja stipraus alkoholio – 7 proc. per metus, todėl siūloma didinti akcizą kaip tik tai vienintelei, stipraus alkoholio  grupei“, – antradienį Seime žurnalistams teigė frakcijos vadovas.

R. Karbauskis abejoja, kad akcizo pakėlimas didins šešėlį ar padarys neigiamą įtaką rinkai: „Neįtakos kažkokio rinkos persiskirstymo ir nedidins šešėlio“. 

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad akcizo didinimas anksčiau pasiteisino, o dabar jis toliau mažins alkoholio vartojimą.

„Už akcizus mokesčiai renkami taip, kaip buvo planuota. Matome mažėjančią realizaciją šitų produktų. Keliami tikslai pasiekti, dabartinis didinimas prisidės prie tų tolesnių tikslų  įgyvendinimo“, – teigė premjeras. 

Jeigu Seimas Aurelijaus Verygos pataisas priims, 0,5 litro stipraus alkoholio galėtų pabrangti apie 0,39 euro. Brangtų ne tik degtinė, bet ir brendis, konjakas, viskis, romas ir kiti stiprieji gėrimai. 

Pataisas priimti ketinama iki Kalėdų, kainos didėtų nuo pavasario.

Alkoholio akcizai buvo didinami ketverius metus iš eilės – paskutinį kartą jie didėjo 2017 metais. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per tą laiką vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų (vermuto, spirituoto vaisių–uogų vyno ) – 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 procento.

Stiprus alkoholis išlieka antras pagal populiarumą po alaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas gali .....

Kas gali ..... portretas
Neseniai skaiciau komentafruose,kad Ispanijoj Karbauskio zmona prekiauja alkocholiu labai placiai.Tai mat ten galima nugirdyti zmones? Stai kur musu teisuoliai.Jie galimai specialiai remia kontrabanda.Kas tai gali paneigti?

Sūduvis

Sūduvis portretas
Vartojimo tikrai nemažins, kas gėrė tas gers, žinoma kelsim ekonomiką Lenkijos Latvijos na ir naminės gamintojams. Estų politikieriai tai suprato o mūsų durniams NEDAEINA>

Hmm

Hmm portretas
Ale kokia manija Napoleonui reguliuoti žmonėms gyvenimą? Matyt orgazmą Naisiuose jautė, dabar ant Lietuvos. Keistas kažkoks sadistinis polinkis.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių