R. Dargis: ekonomikos atsigavimas priklausys nuo situacijos eksporto rinkose

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis sako, kad šalies ekonomikos atsigavimas priklausys nuo situacijos eksporto rinkose. Jis taip pat prognozuoja, kad pramonės lėtėjimas turėtų būti juntamas antrą ir trečią ketvirčius.

„Jeigu kovo, balandžio, net gegužės mėnesiais pramonės įmonės iš inercijos veikė, nes užsakymai nebuvo gegužės mėnesį duoti, jie buvo duoti pernai, metų pradžioje, tai dabar po truputį tie užsakymai mažėja, apimtys lėtėja ir iš esmės mes dar pajausime pramonės lėtėjimą. Tai turbūt pasijus per visą antrą ir turbūt trečią ketvirtį“, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė R. Dargis.

„Mes esame absoliučiai priklausomi nuo mūsų eksporto rinkų ir visa eksportuojanti pramonė didžiąja dalimi remiasi Europos Sąjungos vartojimu. Mūsų trečdalis apdirbamosios pramonės produktų eina į Europos Sąjungą ir nuo to priklausys, kaip mes atsigausime“, – sakė LPK prezidentas.

Jis pridūrė, kad šiuo metu vartojimas Europoje atsigauna vangiai.

Robertas Dargis. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Kai baldų, automobilių parduotuvės visiškai užsidarė Europoje, buvo sustabdyti žmonių vaikščiojimai, automobilių pardavimai balandžio mėnesį buvo nuliniai, baldų pardavimai buvo nuliniai. Sustabdyti buvo tekstilės fabrikai, kadangi staigiai užsidarė parduotuvės, dalis persikėlė į internetą, bet apimtys yra kitokios, nes, kalbant apie rūbų pardavimus Lietuvos internetinėje erdvėje, jis siekia tik 15 proc. visos apyvartos“, – sakė R. Dargis.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas penktadienį, pristatydamas naujausias ekonomikos prognozes, teigė, kad ekonominis nuosmukis šiemet bus didesnis nei 2008 metais.

„Aplinka tokia, kad COVID-19 įtakoje ekonominis nuosmukis šiemet bus turbūt didžiausias naujųjų laikų istorijoje, pralenkiantis 2008 metų šokus“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Pagal palankųjį scenarijų numatoma, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) smuks 7 proc., remiantis prielaida, jog viruso protrūkis pasaulyje suvaldomas gana greitai, o pasaulio ir Lietuvos ekonomika laipsniškai grįžta į vėžes be didelių neigiamų ilgalaikių padarinių.

Atšiauriojo scenarijaus atveju BVP sumažėtų 17 proc. Daroma prielaida, kad viruso plitimo pasaulyje nepavyksta suvaldyti iki tol, kol nėra išrandamos medicininės priemonės kovai su šiuo virusu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių