R. Budbergytė: teko tvirtai laikyti antipopulistinį skydą

Kadenciją baigianti finansų ministrė Rasa Budbergytė sutiko su "Kauno dienos" skaitytojais pasidalyti mintimis apie iššūkius, su kuriais jai teko susidurti einant atsakingas pareigas, ir trumpai apžvelgti nuveiktus darbus. Ministrė prisipažino, kad svarbiausias, o kartu ir sudėtingiausias darbas – 2017 m. biudžeto projekto rengimas. Savo įpėdiniui ji palinkėjo toliau tęsti atsakingą fiskalinę politiką ir nebijoti būti nepopuliariu politiku.

– Ministre buvote neilgai, bet, neabejoju, darbų netrūko. Kokius darbus, kuriuos įgyvendinote, įvardytumėte pačiais svarbiausiais?

– Taip, buvau paskirta jau kadenciją baigiančios Vyriausybės finansų ministre. Kadangi esu į rezultatą orientuotas žmogus, nesistengiau nei sau, nei aplinkiniams kurti iliuzijos, kad per tokį trumpą laiką įgyvendinsiu radikalias reformas finansų politikoje. Pagrindinis uždavinys buvo tęsti atsakingą viešųjų finansų politiką ir parengti socialiai teisingą 2017 m. biudžeto projektą. Tai buvo sudėtingiausias darbas, nes teko tvirtai laikyti skydą, atremiantį populistines prasidėjusios Seimo rinkimų politinės kampanijos strėles.

Vienas prioritetinių klausimų mano darbotvarkėje buvo  mokesčių administravimo gerinimas, ypač mažinant surenkamo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atotrūkį. Ieškodami kovos su šešėline ekonomika ginklų, pasiūlėme iš pažiūros paprastą ir populiarią priemonę – kasos kvitų loteriją. Ši iniciatyva gali padėti išskaidrinti prekybos ir paslaugų sektorius, tad viliuosi, kad greitai ji bus realizuota.

Kartu su veržlia Finansų ministerijos (FM) specialistų komanda ir Lietuvos banku prisidėjome prie finansinių technologijų sektoriaus (angl. FinTech) plėtros mūsų šalyje – vien per pastaruosius mėnesius kelios tarptautiniu mastu žinomos įmonės paskelbė apie savo veiklos plėtrą Lietuvoje. "FinTech" – inovacijų sektorius, kuris sujungia naujausias informacines technologijas ir finansines paslaugas – nuo mokėjimų už paslaugas iki skolinimo ar finansavimo. Lietuvoje plėtoti šį sektorių šiandien yra puikios sąlygos: mūsų darbuotojai  kvalifikuoti, o infrastruktūra – gerai išvystyta. Esu tikra, kad Lietuva gali tapti "FinTech" technologijų lydere regione.

Dar būdama valstybės kontroliere kėliau opų valstybės turto valdymo klausimą. Valstybės institucijos šiandien valdo nekilnojamojo turto (NT) objektų, kurių bendras plotas siekia daugiau kaip 20 mln. kv. m. Tiesa, daliai institucijų papildomai reikia nuomotis patalpų. Sunku patikėti, bet nuomai per metus valstybė sumoka 6,5 karto daugiau, nei pati uždirba nuomodama jos valdomus NT objektus. Valstybės institucijos, įstaigos ir įmonės buvo įpareigotos Turto bankui įrodyti, ar pasitikėjimo teise valdomi išnuomoti, laisvi NT objektai joms iš tikrųjų yra reikalingi. Dabar lauksime tolesnių veiksmų – nebenaudojami pastatai ar patalpos turi būti parduoti.

Biudžeto projekto rengimą pradėjome kartu su prasidėjusiu Seimo rinkimų maratonu, tad įvairių populistinių prieskonių buvo sočiai.

– Grįžkime prie 2017 m. biudžeto klausimo: minėjote, kad tai buvo ne tik svarbiausias, tačiau ir sudėtingiausias darbas, kurį teko atlikti. Kodėl?

– Kaip ir minėjau, didžiausias iššūkis buvo tai, kad biudžeto projekto rengimą pradėjome kartu su prasidėjusiu Seimo rinkimų maratonu, tad įvairių populistinių prieskonių buvo sočiai. Jau projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos gavo Finansų ministerija, buvo numatyta keturis kartus daugiau išlaidų, kurios neatitiko realių asignavimų valdytojų poreikių. Finansų ministro pareiga – ne tik paruošti biudžeto projektą, tačiau ir kontroliuoti, kad tas projektas būtų parengtas atsižvelgiant į Vyriausybės prioritetus, o viešieji finansai būtų tvarūs.

Teko didelė našta suvaldyti nežabotus norus išlaidauti, todėl arba vieniems, arba kitiems buvau bloga. Politinio populiarumo, siekiant laikytis fiskalinės drausmės, ilgai neišsaugosi. Vis dėlto turime suprasti, kad Lietuva – maža, atviros ekonomikos valstybė, todėl negalime sau leisti beatodairiškai didinti valstybės skolos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Ką šita senbobė gali palaikyti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių