Pūvantys obuoliai šokdina kainas

Pūvantis derlius kelia nerimą šalies sodininkams. Nors šiemet jis esą nemenkas, tačiau obuoliai genda tiesiog ant medžių, nė nespėję nukristi.

Tradiciškai obuolių derliaus sezonas prasideda vėlyvą rugpjūtį ar ankstyvą rugsėjį ir baigiasi lapkritį. Kol kas apie jį klaipėdiečiai gerų žodžių pasakyti negali.

"Išties labai apmaudu. Savo sode turime daug obelų, bet sveikų vaisių – vienas kitas. Kad nukritę ant žemės jie sugenda labai greitai, nieko keista, bet kai tenka skinti nuo medžio jau supuvusius nuo pat kotelio obuolius, nors apsiverk iš nevilties. Kelerius metus iš eilės neturėdavome kur dėti derliaus, spausdavome sultis, atiduodavome kaimynams, o dabar patys sukame galvas, kur nusipirkti pigiau. Nes ir kainos obuolių nemenkos", – atsiduso klaipėdietis Jonas.

Anot vaisių augintojų, staigiam obuolių puvimui įtakos turi lietingas oras ir didelė drėgmė. Šiemet gamta negailestinga ne tik obuolių, bet ir bulvių, agurkų, kitų daržovių derliui.

Jonui antrino ir sertifikuota obuolių augintoja Birutė Rinkevičienė. Jos žodžiais, derlius – geras, tačiau sukama galvas, kaip jo neprarasti.

"Pūva dar kabodami ant medžių. Tačiau turime konsultantus, kurie mums nurodo, kaip prižiūrėti, kuo purkšti, kad pakenkto derliaus būtų kuo mažiau. Dar neaišku, koks bus galutinis rezultatas. Bet sprendžiame šias problemas", – dėstė pašnekovė.

Pasak B.Rinkevičienės, derliaus gausumas priklauso nuo daugelio veiksnių.

"Sunku pasakyti, kas daugiausia turi įtakos. Medžio veislė, be abejonės, labai daug lemia oro sąlygos. Priklauso ir nuo vietos, tarkime, jei pernai mūsų kolegos turėjo labai daug obuolių, o mes – mažai, šiemet yra atvirkščiai", – aiškino ji.

Štai obuolius auginanti Sigita Momgaudienė sakė esanti patenkinta derliumi.

"Tose vietose, kur pernai obuolių nebuvo, šiemet turime visai nemažai. O aliarmo dėl puvimo kol kas neskelbiame", – komentavo S.Momgaudienė.

Augintojus guodžia išaugusios supirkimo kainos, kurios šiemet esą dar padidėjo.

Tiesa, šiųmetinėmis obuolių kainomis nepatenkinti pirkėjai. Uostamiesčio turguose ir prekyvietėse už kilogramą obuolių prašoma nuo pusės euro už kilogramą ir daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių