Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo

Generalinė prokuratūra (GP) pirmadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl slaptos informacijos apie banką „Snoras“ nutekinimo, BNS patvirtino prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Rūta Dirsienė.

„Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko „Snoras“ veiklą, neteisėto atskleidimo. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus iš VSD informaciją apie generalinio prokuroro (Dariaus Valio - BNS) 2011 metų lapkričio 17 dienos prašymu atlikto tyrimo rezultatus“, - rašoma prokuratūros išplatintame pranešime.

Čia pat nurodoma, kad ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti bendrai Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų ir STT pareigūnų tyrimo grupei.

Generalinės prokuratūros pranešimas apie pradėtą ikiteisminį tyrimą buvo išplatintas netrukus po to, kai apie tai pasisakė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Dar praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra BNS teigė nepradėjusi ikiteisminio tyrimo.

Pirmadienį kalbėdama su žurnalistais Grigiškėse, prezidentė sakė, kad VSD atliekamo tyrimo metu buvo aiškinamasi, ar „pareigūnai apsimelavo“ ir „ar jie gali toliau dirbti su slapta informacija“, tačiau pridūrė, jog tai „nieko bendro neturi su baudžiamąja atsakomybe“.

„Aš nevertinu tai kaip kovos tarp statutinių pareigūnų, vertinu kaip tęsinį tyrimo, kuris buvo pradėtas prokuratūros prašymu ir jį vykdė VSD dėl “Snoro„ informacijos nutekinimo. Du FNTT pareigūnai po tyrimo, deja, pasirodė nelabai gerai. Dabartinis statutinių karininkų politikavimas atrodė dar blogiau. Taip aš ir vertinu susiklosčiusią situaciją.(...) Ikiteisminis galės būti ir bus pradėtas tuomet, kai bus vertinama baudžiamoji atsakomybė. O tyrimas buvo vykdomas, ar šie pareigūnai apsimelavo ar ne, ir ar jie gali toliau dirbti su slapta informacija. Tai nieko bendro neturi su baudžiamąja atsakomybe, baudžiamoji atsakomybė bus ikiteismino tyrimo nustatoma papildomai. Esu įsitikinusi, kad taip turėtų būti“, - sakė D.Grybauskaitė.

Lapkričio mėnesį prieš pat „Snoro“ nacionalizavimą dienraštis „Lietuvos rytas“, cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad „Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose“. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra “lietuviškas bankas".
Daugiau nei trečdalį „Lietuvos ryto“ akcijų valdė „Snoro“ bankas.

Generalinė prokuratūra dar praėjusių metų pabaigoje bandė aiškintis, kas neteisėtai atskleidė informaciją apie valstybės institucijų planuojamus veiksmus banko „Snoras“ atžvilgiu, bet ikiteisminio tyrimo nepradėjo.
Sausio pabaigoje atsakyme Seimo nariui Sauliui Stomai Generalinė prokuratūra nurodė, kad laikraščio straipsnio „kai kurie teiginiai gali būti vertinami kaip dalinai atitinkantys 2011 lapkričio 9-14 dienomis Generalinėje prokuratūroje vykusias iš Lietuvos banko gautos medžiagos vertinimo ir organizacines procedūras, kuriose dalyvavo kelių institucijų pareigūnai, buvo atlikti tam tikri patikrinimo veiksmai“.

Tuomet Generalinė prokuratūra teigė, kad „duomenų apie tai, kad minėtame straipsnyje esančią informaciją dienraščiui pateikė valstybės tarnautojai, negauta“.

Buvę FNTT vadovai kategoriškai neigė, kad jie galėjo nutekinti informaciją apie planuojamus veiksmus. Premjeras Andrius Kubilius dėl informacijos nutekinimo paragino teisėsaugą atlikti ikiteisminį tyrimą.
Praeitą savaitę ministras R.Palaitis V.Gailiaus ir V.Giržado leidimus dirbti su slapta informacija ir juos atleido. Tai jis sakė padaręs gavęs VSD teikimą, tačiau VSD nepatvirtino, kad toks teikimas buvo.


Šiame straipsnyje: Snoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

gintas

gintas portretas
po prezidentes zodziu....

er

er portretas
Reikia juos pervardinti iš Generalinės prokuratūros į Prezidentūros prokuratūrą. Tada atitiks faktinę savo vietą
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių