Prokuratūra: kyšininkavimu IAE kaltinama įmonė STT tyrime nėra minima

Jungtinių Valstijų teisingumo departamentui paskelbus apie bendrovės „Data Systems & Solutions“ mokėtus kyšius Ignalinos atominės elektrinės pareigūnams, Lietuvos teisėsauga pranešė, kad ši įmonė Lietuvoje atliekamame tyrime nėra minima.

„Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamame tyrime JAV įmonė “Data Systems & Solutions„ nėra minima ir JAV Teisingumo departamento pranešime nurodytos aplinkybės nėra šio ikiteisminio tyrimo objektas“, - BNS informavo Generalinė prokuratūra.

Vilniaus apygardos prokuratūra pernai pavasarį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Ignalinos atominėje elektrinėje. Jį atlikti pavesta STT. Tyrimas pradėtas po vėlesnės elektrinės administracijos kreipimosi dėl galimai „neskaidraus ir neefektyvaus“ jėgainės eksploatavimo nutraukimui skirtų lėšų panaudojimo 2003-2009 metais.

JAV teisingumo departamentas išplatintame pranešime pirmadienį paskelbė, kad JAV įmonė „Data Systems & Solutions“ siekdama gauti užsakymų Ignalinos atominėje elektrinėje 1999-2004 metais duodavo kyšius aukštiems jėgainės pareigūnams.

„Data Systems & Solutions“ mokėjo kyšius Ignalinos AE pareigūnams, kad gautų sutartis paslaugoms elektrinei teikti. Siekus nuslėpti šią schemą, kyšiai buvo nukreipiami per kelis JAV ir užsienio subrangovus. Savo ruožtu subrangovai pakartotinai čekiais ar pervedimais atliko mokėjimus aukštas pareigas einantiems Ignalinos AE pareigūnams“, - teigiama JAV teisingumo departamento pranešime.

Teismui pateiktuose kaltinimuose skelbiama, kad „Data Systems & Solutions“ 1999-2004 metais yra laimėjusi keletą Ignalinos AE užsakymų, kurių vertė svyravo nuo 1,3 mln. JAV dolerių iki 13 mln. eurų. Siekiant gauti užsakymus bendrovė duodavo kyšius tuometiniam Ignalinos AE generaliniam direktoriui, Matavimų ir kontrolės departamento vadovui ir jo pavaduotojui, Tarptautinių projektų departamento direktoriui bei jėgainės pagrindiniam informacijos technologijų (IT) specialistui.

Teigiama, kad už paslaugas gaunant užsakymus „Data Systems & Solutions“ 1999-2002 metais per tarpininkus tuometiniam Ignalinos AE Matavimų ir kontrolės departamento vadovui čekiais ir pervedimais buvo išmokėta 50 tūkst. JAV dolerių, jo pavaduotojui - 30 tūkst. dolerių, Tarptautinių projektų departamento direktoriui - 44 tūkst. dolerių, pagrindiniam IT specialistui - 16 tūkst. dolerių. Be to, 2003-2004 metais vienam iš subrangovų buvo pervesta dar 246,8 tūkst dolerių mokėjimams Ignalinos AE pareigūnams.

Matavimų ir kontrolės departamento vadovui 2000-ųjų gruodį buvo apmokėtos atostogos Floridoje, o 2002-ųjų spalį buvo apmokėtos Ignalinos AE generalinio direktorius ir Matavimų ir kontrolės departamento vadovo atostogos Havajuose. Ignalinos AE generaliniam direktoriui 2004-ųjų sausį buvo padovanotas 2,7 tūkst. dolerių vertės „Cartier“ laikrodis. Ignalinos AE 1991-2010 metais vadovavo Viktoras Ševaldinas.

Virdžinijos valstijoje įsikūrusi „Data Systems & Solutions“ buvo apkaltinta sąmokslu pažeisti Korumpuotos veiklos užsienyje įstatymą ir jo pažeidimu. Bendrovė sumokėjo 8,82 mln. JAV dolerių baudą ir Teisingumo departamentas sutiko dvejiems metams atidėti baudžiamąjį persekiojimą ir po to atmesti kaltinimus, jei įmonė įgyvendins vidaus kontrolės priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ruta

ruta portretas
Na tai ir nusipigino , dabartiniai vadovai vien atlyginimus gauna apie 30 tuk. , o kur dar kiti 'saltiniai ', gi dabar viskas , kas susieta su atomine DIDELE paslaptis !

P

P portretas
Ko verta STT jei kyšius mokėjusi "įmonė Lietuvoje atliekamame tyrime nėra minima"?

Mani mani.

Mani mani. portretas
Korupcija palikimas ,kuris tesiasi nuo nepriklausomybes.Jam stabdyti nebuvo kam .Visiems reikejo ir tebereikia tik savo kisenes pildyti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių