Prognozuojamos didesnės dujų kainos Europos biržose trečiąjį ketvirtį

  • Teksto dydis:

Europos gamtinių dujų biržos vasarai ruošiasi su visiškai nevasariškomis kainomis. Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekimo ir prekybos bendrovės LITGAS stebimi Europos dujų biržų indeksai nuteikia nejaukiai – nuo pat kovo pabaigos kainų prognozės trečiajam ketvirčiui tik kyla.

Remiantis LITGAS surinktais duomenimis, kovo pabaigoje prognozuotų trečiojo ketvirčio kainų vidurkiai siekė 17,38–17,84 euro už megavatvalandę (eur/MWh). O jau gegužę – praėjusios savaitės pabaigoje ICE gamtinių dujų biržoje Britanijos NBP indekso vertės vidurkis trečiajam ketvirčiui siekė 21,25 eur/MWh, Nyderlandų TTF – 21,27 eur/MWh. Pernai gegužės pradžioje NBP indekso vertės vidurkis trečiajam ketvirčiui buvo 14,67 eur/MWh, o TTF indeksas – 15,02 eur/MWh.

Šiuo metu prognozuojamos trečiojo ketvirčio gamtinių dujų kainos yra 40–45 proc. didesnės nei prieš metus.

„Pagrindinės priežastys, kodėl laikosi tokios aukštos kainos – gerokai tuštesnės nei įprastai gamtinių dujų saugyklos Europoje, pakilusios naftos ir anglies kainos, brangesnės suskystintosios gamtinės dujos ir, žinoma, mažėjanti vietinė gavyba“, – aiškina LITGAS analitikė Viktorija Ditmonaitė.

Pasak jos, saugyklų užpildymas prieš prasidedant žiemai buvo vidutiniškai 10 proc. punktų mažesnis nei prieš metus, o per žiemą ir neįprastai šaltą kovo mėnesį Europos gamtinių dujų saugyklos buvo gerokai ištuštintos.

LITGAS duomenimis, balandžio 1 dieną Belgijos, Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos dujų atsargos saugyklose buvo praktiškai išsekusios, o Vokietijos ir Nyderlandų saugyklos, palyginus su paskutinių trijų metų vidurkiu, taip pat buvo gerokai tuštesnės. Iš viso minėtų šalių požeminėse saugyklose saugomas dujų likutis buvo 61 proc. mažesnis (48 TWh) nei metais prieš tai (122 TWh).

Saugyklas siekiama užpildyti, tai didina gamtinių dujų paklausą, o didesnis poreikis palaiko aukštas kainas Europoje.

Šiuo metu bendras šių šalių saugyklų atsargų lygis yra pakilęs, bet vis tiek apie 36 proc. mažesnis nei buvo pernai tuo pat metu.

„Saugyklas siekiama užpildyti, tai didina gamtinių dujų paklausą, o didesnis poreikis palaiko aukštas kainas Europoje“, – sako analitikė.

Kitas faktorius – naftos kainos, su kuriomis dar daugelyje dujų prekybos sutarčių dar yra susieta dujų kaina. Jos taip pat yra gerokai aukštesnės, nei buvo pernai – praėjusią savaitę „Brent“ kaina liepos mėnesiui buvo apie 75 JAV dolerius už barelį – 50 proc. didesnė nei tuo pat metu 2017 metais, kai ji siekė 50 JAV dolerių už barelį.

Gamtinių dujų paklausą Europoje didina išaugusios anglies kainos, nes anglis ir dujos Europoje yra konkuruojančios kuro elektros gamybai rūšys. Kuo aukščiau kyla anglies kainos, tuo elektros gamintojams labiau apsimoka gaminti elektrą deginant dujas. O padidėjus jų pirkimams, didėja ir jų kaina. „Šioje vietoje matomos tam tikros prošvaistės, nes, pakilus dujų kainoms, prognozuojama, kad vasarą elektrą Europoje labiau apsimokės gaminti deginant anglį, kas sumažintų dujų paklausą elektros gamybos sektoriuje ir šiuos srautus būtų galima nukreipti į saugyklas“, – pastebi V. Ditmonaitė.

Anot jos, kainos išsilaiko didesnės ir dėl didžiausiame Europoje Groningeno dujų telkinyje Nyderlanduose drastiškai mažinamos gavybos dėl žemės drebėjimų rizikos. Gavyba iš šio telkinio nuo 2013 metų, kai buvo išgauta apie 54 mlrd. kubinių metrų dujų, buvo sumažinta iki dabartinių maždaug 22 mlrd. kub. m. Iki 2030 metų gavybą planuojama apskritai nutraukti. „Tai augina paklausą iš Rusijos ir Norvegijos importuojamoms dujoms“, – teigia LITGAS analitikė V. Ditmonaitė.

Situacijos negelbsti ir SGD rinka, kur momentinių (SPOT) krovinių kainos yra penktadaliu didesnės nei pernai. Didžiausias nuopelnas dėl to tenka Kinijai, kuri didina jų importą ir moka už jas daugiau nei Europos importuotojai. Vien per 2018 metų pirmą ketvirtį Kinija SGD importą padidino 4,9 mln. tonų SGD, iš viso importuodama 12,7 mln. tonų SGD. Didesnė paklausa pirmą šių metų ketvirtį buvo pastebima ir kitose Rytų Azijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių