Prognozuoja rekordinį kalėdinį apsipirkimą internete

  • Teksto dydis:

Analitikai prognozuoja, kad 2016 m. kalėdinio periodo apsipirkimas internete gali sumušti visus rekordus. Esą to galima tikėtis ne tik dėl gerėjančių ekonominių rodiklių, bet ir augančio internete perkančių vartotojų skaičiaus.

Remiantis „Adobe Digital Insights“ ataskaita, kalėdiniai pardavimai internete vien JAV išaugs 11 procentų ir viršys 90 milijardų dolerių nuo lapkričio 1 iki gruodžio 31 d. Panašius skaičius prognozuoja ir kitos analitikų kompanijos: „eMarketer“ tikisi 95 milijardų dolerių, o „Deloitte“ – nuo 96 iki 98 milijardų dolerių.

„Optimistinės prognozės susijusios su kalėdinių dovanų pirkimu, kuris jau prasideda ne tik Amerikoje, bet ir Lietuvoje. Išties daug žmonių ieško dovanų internete, nes tam gali skirti kiekvieną laisvą minutę prie kompiuterio. Todėl dovanų paieška internete gali išsitęsti laike, nes galima ieškoti ir visą mėnesį, kasdien tam skiriant po 10 minučių“, – komentuoja otto.lt atstovas Andrius Moskvičiovas.

Ekspertai šiemet tikisi daugiau pirkėjų, dovanų ieškančių naršant išmaniaisiais telefonais. Tokių mobilių pirkėjų šiemet gali būti apie 30 proc. Pasak „Delloite“, 57 proc. pirkėjų naudodamiesi telefonu lygina prekių kainas, 51 proc. – skaito apžvalgas, o 50 proc. – renka informaciją apie norimą prekę. Tačiau atsiskaitymas už pirkinius vis dar dažniau atliekamas kompiuteriu, nei telefonu.

Išties daug žmonių ieško dovanų internete, nes tam gali skirti kiekvieną laisvą minutę prie kompiuterio.

Taip pat prognozuojama, kad fizinės parduotuvės prieš Kalėdas šiemet sulauks 3-4 proc. mažiau pirkėjų. Remiantis „Delloite“ tyrimo duomenimis, tokio tipo parduotuvės, kaip Amerikoje populiarus „Walmart“, vietoj pernai buvusių 63 proc. pirkėjų šiemet jų sulauks tik 59 proc. Įprastų prekybos centrų lankomumas sumažės nuo 53 iki 50 proc.

Įdomu tai, kad analitikų nuomone, nepaisant mažėjančio apsipirkimo fizinėse parduotuvėse ir augančio pirkimo internete, nesikeis tik vieno pirkėjo vidutiniškai dovanoms išleidžiama suma: Amerikoje ji siekia 430 dolerių, Europoje – apie 190 Eur. Pavyzdžiui, praėjusias Kalėdas dosniausi buvo britai, dovanoms planavę skirti virš 400 eurų, o šykščiausi lenkai ir olandai – atitinkamai skyrę 70 ir 40 eurų. Lietuviai pernai dovanoms atseikėjo vidutiniškai po 60 Eur.

„Kalėdinių dovanų atžvilgiu lietuviai yra taupesni, deja, ne visi išgali dovanoti brangias, išskirtines dovanas. Nemažai žmonių apsiriboja tik simbolinėmis dovanėlėmis. Dar pridurčiau, kad esame ne tik taupūs, bet ir praktiški – labai populiaru dovanoti buities prietaisus, grožio ir kūno priežiūros techniką, kaip barzdaskutes ar epiliatorius, taip pat kvepalus bei kosmetikos rinkinius“, – teigia otto.lt atstovas.

Nesikeičia tik akcijų vaikymasis – viena iš trijų dovanų šiemet bus nupirkta su nuolaida. Net 56 proc. pirkėjų internete ieško gerų pasiūlymų ir akcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių