Prognozės: šiemet darbo užmokestis Lietuvoje pagaliau realiai didės

Lietuvos bendrovės palankiau žvelgia į naujų darbo vietų kūrimą, o gamyba antrąjį šių metų ketvirtį turėtų išaugti, prognozuoja Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK). Pasak verslo atstovų, šiemet galima tikėtis ir realaus užmokesčio augimo.

LPK apskaičiuotas šių metų antrojo ketvirčio pagamintos produkcijos lūkesčių indeksas siekia 67, o užsakymų lygio - 68.

„Antrasis ketvirtis gamybos prasme bus sėkmingas, prognozuojame gamybos apimčių padidėjimą. (...) Dėl didėjančios gamybos, įmonės ketina investuoti į gamybinių pajėgumų didinimą ir įmonės pradėjo žiūrėti palankiau į naujų darbo vietų kūrimą“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė LPK analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Analitikas sakė, kad šiemet galima tikėtis realaus darbo užmokesčio didėjimo.

„Vidaus rinkoje šiais metais mes turime vieną gerą žinią. Po pakankamai ilgos pertraukos mes šiais metais pamatysime realų darbo užmokesčio padidėjimą Lietuvoje. Tai reiškia, kad atlyginimai šiemet augs sparčiau nei kainos“, - tvirtino A.Izgorodinas. Anot jo, to galima tikėtis dėl sumažėjusių pasaulinių naftos ir žaliavų kainų, kurios sumažino infliaciją.

Tačiau analitikas teigė, kad tikėtis spartaus darbo vietų kūrimo taip pat nereikėtų. Pasak jo, šiuo metu bendrovių gamybos apimtys auga daug sparčiau nei daugėja darbo vietų, kadangi įmonės investuoja į gamybos našumą, taip skatindamos konkurencingumą.

„Kol kas problema išlieka ta, kad Lietuvos ekonomiką į priekį veda pramonė, ir tai tiesiogiai susiję su eksportu. Tačiau problema yra ta, kad didindama gamybos apimtis, pramonė paprastai investuoja į konkurencingumo ir produktyvumo didinimą ir todėl darbuotojų skaičius pramonėje auga gerokai lėčiau negu auga gamyba“, - sakė A.Izgorodinas.

Pasak jo, pernai gamybos lygis išaugo dešimtadaliu, o darbuotojų skaičius - 4 proc.

„Todėl, kol mes nematome spartesnio vidaus rinkos augimo, kalbėti apie spartesnį nedarbo lygio mažėjimą būtų per anksti“, - tvirtino LPK analitikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

terle

terle portretas
O nesenai buvo etatu mazinimai,musu nebereikejo jums,o ko dabar saukiat kad nera kam dirbti

Pirmam

Pirmam portretas
Protingų trūksta, liurbių ir toliau pilna.

INVALIDAS

INVALIDAS portretas
KAZIN KODEL VISI TYLI APIE NEYGALIUOSIUS IR PEN SINIKUS JIEM YRA SUNKEUSE ISGYVENT ,O LAUKT JAU NER KADA TAIP IR ISKELEUSIM ANAPILIN NEPARAGAVE SKANESNIO DUONOS KASNELIO ,PREMJIERUI IR PREZIDENTURAI TURBUT NERUPI INVALIDAI IR PENSINIKAI ,KAD APIE JUOS VISAI NEUZSIMENAMA ,NORS GRAZINTU KA PAEME ,KAM REIKALINGI NUKRIOSE SENEI ,NAUDOS IS JU NER ,O KALBAMA ZADAMA BUVO DEJA PAZADAI LIKO PAZADAIS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių