Prognozės: kada rekordiškai žemos palūkanos šaus viršun?

Finansų rinkų atstovų teigimu, turintieji būsto paskolas dar gali būti ramūs, nes bazinės palūkanų normos, nuo kurių ir priklauso mėnesinės įmokos bankui dydis, apie porą metų išliks žemos. Prognozuojama, kad dabartinės vos 0,5 proc. bazinės palūkanos eurais 2015 m. pabaigoje dar nebus perkopusios 1 proc. Tačiau kada jos vėl pasieks prieškrizinį lygį, spėjama skirtingai.

Dar niekada nebuvusios tokios mažos bazinės palūkanų normos – džiaugsmas paskolų, ypač eurais ir ypač kintamomis palūkanomis, turėtojams. 0,5 proc. dydis išlaikomas apie keturis mėnesius iš eilės.

Tiesa, Europos Centrinis Bankas (ECB) jau yra pareiškęs, kad taip tęstis amžinai negali ir kelti normas pažadėjo iškart, kai tik pagerės ekonominė padėtis. Gerų žinių esą jau yra: baigėsi pusantrų metų trukusi recesija euro zonoje, gyventojai jau nusiteikę optimistiškiau, išleidžia daugiau pinigų.

Skiriasi prognozės

„Swedbank“ ekonomisto prognozėmis, ūkių augimas nebus labai staigus, todėl ir bazinės palūkanų normos apie porą metų išliks nedidelės – 2015 m. pabaigoje jos dar neturėtų viršyti 1 proc.

„Europa taip greitai neatsigaus. Nebėra nuolatinio spartaus naftos brangimo, kitų žaliavų brangimo, kas kėlė infliaciją euro zonoj ir skatino ECB didinti bazines palūkanas. (...) Prognozuojam, kad 2015 m. pabaigoje jos vis dar bus mažesnės nei 1 proc. ir po to pamažu didės, bet turbūt iki to 3-4 proc. lygio galėtų sugrįžti tik šio dešimtmečio pabaigoje“, – teigia Nerijus Mačiulis, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.

Finansų tarpininko prognozė – kitokia. Anot jų, iki 3 proc. bazines palūkanų normas ECB gali padidinti jau iki 2016-ųjų pabaigos. Iki tada valstybių ekonomikų augimas esą jau bus užkurtas ir mažos palūkanos jau bus padariusios savo darbą. Didesnės palūkanos iškart reikš, kad paėmusieji būsto paskolas mokės daugiau.

„Kaip tai būtų galima suskaičiuoti? Labai paprastai. Jeigu jūs turite 100 tūkst. litų ir bazinės palūkanų normos padidės 2,5 proc., tikėtina, kad jūs į mėnesį mokėsite papildomai po 200 litų. Jeigu jūs turite 500 tūkst., mokėsite tūkstantį litų ir daugiau. Labai tikėtina, kad bazinės palūkanų normos padidės iki kažkur 3 proc. ir tai ateityje gali lemti reikšmingas išlaidas paskolas turintiesiems“, – komentuoja Marius Dubnikovas, Finansų maklerių asociacijos prezidentas.

Birželio pabaigoje 71,1 proc. namų ūkių paskolų sudarė paskolos užsienio valiuta, 28,9 proc. – litais.

Neskuba atiduoti paskolų, nes negali

Kol išlaidos neauga, stebimas paskolų portfelio didėjimas. Aktyviau kredituojasi verslas, o žmonės, anot analitikų, atsargesni.

Tie, kurie jau turi paskolą, sumenkus įmokų dydžiui dėl rekordiškai sumažintos bazinės palūkanų normos, sparčiau atidavinėti paskolų nepuolė. Paaiškinimas labai paprastai: palūkanų apkarpymas sutapo su gyventojų pajamų sumažėjimu ir nedarbo augimu.

Ryškesnio skolinimosi po 5 metų pertraukos tikimasi kitąmet, kai bus dar solidesnės gyventojų santaupos, be to, prognozuojamas algų kilimas ir nedarbo mažėjimas. Paimtų ir dabar grąžinamų paskolų suma šiek tiek viršija 58 mlrd. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių