Prognozė: dėl euro įvedimo naudotų automobilių rinka dar labiau suklestės

Lietuvoje naudotų automobilių rinka jau atsigavusi, ir sudarytų sandorių gausa viršija prieškrizinį lygį. Pernai šalyje užfiksuota per 380 tūkst. sandorių – beveik 2 proc. daugiau nei 2008-aisiais. Artėjant euro įvedimui, specialistai prognozuoja, kad automobilių pardavimai dar labiau išaugs, nes neaišku, kokia jų kaina eurais bus kitais metais.

Pasak portalo autoplius.lt plėtros vadovo Viktoro Daukšo, kol kas automobilių kainos išlieka stabilios, panašios į 2013 m. pirmo ketvirčio kainas.

„Tie, kurie galbūt planuoja įsigyti automobilius kitais metais, jų jau dairosi šiemet. Prisimenant pernai metų Latvijos pavyzdį, kai naudotų automobilių į rinką buvo importuota trečdaliu (32 proc.) daugiau, tikėtina, kad ir Lietuvoje naudotų automobilių pardavimai šiemet augs. Tai susiję būtent su euro įvedimu ir neaiškumu, kiek automobiliai brangs kitais metais, kokia bus paklausa ir pasiūla“, – aiškina. V. Daukšas.

Jo manymu, Lietuvoje negalime tikėtis panašaus pardavimų augimo kaip Latvijoje, nes mūsų rinka keturis kartus didesnė. Ekspertas prognozuoja, kad pardavimai galėtų išaugti 10–15 proc. V. Daukšo teigimu, tikėtina, kad augs prabangesnių ir brangesnių automobilių  pardavimai.

„Kalbu apie „Audi“, BMW. Tai yra tokios prestižinės markės, kurių pardavimai, kaip pernai Latvijoje, taip pat ūgtels ir Lietuvoje. Žmonės tiesiog iš savo santaupų arba, kaip juokaujame, – iš kojinių išsitrauks pinigų ir investuos į automobilius, žinodami, kokia jų kaina šiuo metu, tačiau nežinodami, kokia ta kaina bus po metų“, – sako autoplius.lt plėtros vadovas V. Daukšas.

Kaip ir kiekvienais metais pavasarį, automobilių rinka suaktyvėja. Vairuotojai, nusprendę įsigyti automobilį ar seną pakeisti kitu, iš anksto jos dominančios informacijos pirmiausia ieško internete. O tie, kurie mažai išmano apie transporto priemones, į pagalbą pasikviečia specialistus. Tai rodo portalo autogidas.lt atlikta apklausa.

Portalo atstovė Viktorija Steponavičiūtė sako, kad renkantis automobilį, daugiausiai dėmesio skiriama jo kainai, modeliui ir degalų tipui, taip pat transporto priemonės išvaizdai arba pagaminimo metams.

„Šiek tiek mažiau dėmesio yra skiriama ridai, spalvai arba prabangai. Apskritai vairuotojai teigia, kad nėra linkę pirkti tiesiog patikusį automobilį. Dauguma ieško informacijos ir atsiliepimų internete arba klausia specialistų, ką jie galėtų pasakyti apie vieną ar kitą markę, ar modelį“, – tvirtina V. Steponavičiūtė.

Anot jos, net jei suranda patinkančią transporto priemonę, apžiūrinėdami automobilį, maždaug 90 proc. pirkėjų ieško kokių nors defektų. Apie dešimtadalis vairuotojų automobilį rodo pažįstamiems ar autoservisų specialistams, kad šie įvardintų, kokie gedimai galėtų būti nutylėti.

Vairuotojai taip pat linkę tikrinti automobilio dokumentus, kėbulo numerį. „40 proc. respondentų teigia, kad iki šiol netikrindavo dokumentų, bet ateityje susimąstys ir būtinai patikrins. Dokumentų tikrinti neplanuoja apie penktadalis vairuotojų“, – sako V. Steponavičiūtė.


Šiame straipsnyje: automobiliaieuraseuro įvedimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
sukcius aferistas - dariusbutkevicius.com

:)))

:))) portretas
nematau nei vienos priezasties kad suklestetu

PRANIS

PRANIS portretas
Kodel turetu tie automobiliai brangti?jie gi parvezami is europos saliu tokiu kaip vokietija,italija,prancuzija.ten gi jau virs 10 metu kaip tas euras yra.Tai kaip tik dabar pabrangs jei zmones pasiduos propagandai,nes atsiradus didesnei paklausai kainos bus pakeltos uzsenio,bei vietieniu perpardaveju
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių