Profsąjungos ragina prezidentę vetuoti Darbo kodeksą

  • Teksto dydis:

Investuotojus vienijančiai asociacijai „Investors‘ Forum“ raginant šalies prezidentę nevetuoti praėjusią savaitę Seime priimto naujojo Darbo kodekso, profesinės sąjungos - atvirkščiai - ragina jį vetuoti.

Viešame profesinių sąjungų kreipimesi į prezidentę Profesinių sąjungų konfederacija, profesinė sąjunga „Solidarumas“, Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga ir Profesinių sąjungų federacija „Sandrauga“ prašo, kad Dalia Grybauskaitė vetuotų pernelyg skubiai Seime priimtą Darbo kodeksą.

„Seimas per vieną dieną priėmė naująjį Darbo kodeksą. Ilgos diskusijos Trišalės tarybos posėdžiuose bei Seimo komitetuose parodė, jog šis Darbo kodekso variantas parengtas kaip vienašališkai naudingas darbdaviams, bet bloginantis darbuotojų sąlygas. Todėl buvo ieškoma subalansuoto sprendimo, tačiau Seimas jį ignoravo“, - rašoma kreipimesi.

Pasak jo, naujasis Darbo kodeksas didins socialinę nelygybę, mažins darbuotojų saugumą ir nesumažins darbo jėgos emigracijos iš Lietuvos.

„Investors‘ Forum“ vadovas, advokatų kontoros „Valiūnas Ellex“ vadovaujantis partneris Rolandas Valiūnas pirmadienį ragino šalies prezidentę nevetuoti Darbo kodekso. Jo teigimu, įstatymas nėra be trūkumų, tačiau jis yra kur kas geresnis už senąjį, darbo vietų kurti neskatinusį ir Lietuvos ekonominę bei socialinę pažangą stabdžiusį Darbo kodeksą.

„Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė mano, jog reikėjo atsisakyti ir dėl viršvalandžių ribojimo bei prievolės steigti darbo tarybas įmonėse su daugiau nei 20 darbuotojų. Šie pakeitimai būtų padidinę šalies patrauklumą investuotojams bei leidę mažoms bendrovėms sumažinti administracinius kaštus.

D.Grybauskaitė, Seimui priėmus Darbo kodeksą, sakė, jog naujame dėl jo reikės rasti balansą tarp darbdavių ir darbuotojų. Be to, šalies vadovė sakė įstatyme matanti sprendimų, naudingų tik verslui, todėl ji yra pasirengusi susitikti su darbdavių, profsąjungų ir verslo atstovais bei ieškoti kompromisų tarp visų šalių.

Seimas po pusmečio svarstymų naująjį Darbo kodeksą priėmė praėjusios savaitės pradžioje. Jis turėtų įsigalioti nuo 2017 metų pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a ko

a ko portretas
lasinines profsajungos neprisideda prie studentu?

as

as portretas
pradzia padaryta,pirma ibaudziava poto ilaza.tai rodo naujas darbo kodeksas. ar nelaikas valdzia versti?

as

as portretas
pradzia padaryta,pirma ibaudziava poto ilaza.tai rodo naujas darbo kodeksas. ar nelaikas valdzia versti?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių