Privačių pensijų paveldėtojams jau išmokėta per 20 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Beveik penktadalis Lietuvos II pakopos privataus pensijų fondų išmokėtų pinigų nukeliauja paveldėtojams.

Pensijų fondų valdytojų duomenimis, per pastaruosius šešerius metus paveldėtojams buvo išmokėta 20,4 mln. eurų II pakopos pensijų fonduose sukauptų lėšų, o vidutinė išmoka viršijo tris minimaliąsias mėnesio algas, arba 1215 eurų vienam asmeniui.

„Šiuo metu privačiuose pensijų fonduose savo pensijas kaupia per 1,3 mln. Lietuvos  gyventojų, arba daugiau nei 80 proc. visų dirbančiųjų. Skaičiuojama, kad išmokas iš II pakopos pensijų fondų gauna daugiau kaip 33 tūkst. dabartinių pensininkų, dar beveik 17 tūkst. fondų klientų kauptos pensijos tapo finansine paspirtimi jų artimiesiems“, – sako Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Įsibėgėjantis privatus pensijų kaupimas po truputį keičia žmonių supratimą apie tai, kad šie pinigai yra asmeninė nuosavybė, kaip ir bet koks kitas mirusiojo turėtas turtas.

Pasak advokatų profesinės bendrijos TVINS partnerio Tomo Talučio, sukauptos II pakopos pensijos yra paveldimos tokia pat tvarka, kaip ir kitas sukauptas turtas: pagal įstatymą arba pagal iš anksto sudarytą testamentą.

„Mirus pensijos kaupėjui, o jo artimiesiems tiksliai nežinant pensijos kaupimo subtilybių, visiškai nereiškia, kad jie praras sukauptas lėšas. Per tris mėnesius privalu kreiptis į notarą, kuris ne tik tvarko paveldėjimo reikalus, bet, esant reikalui, gali papildomai kreiptis į finansines institucijas ir išsiaiškinti ar yra papildomo turto“,  – pensijos paveldėjimo mechanizmą aiškina T. Talutis.

II pakopos pensijų fonde sukaupti pinigai, mirus jų savininkui, yra įrašomi į bendro paveldimo turto sąrašą, notaras išduoda teisės liudijimą, su kuriuo paveldėtojas gali kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę ir prašyti išmokėti pinigus.

Jei asmuo nebuvo parašęs testamento, jo turtas kartu su II pakopos pensijų fonduose sukauptais pinigais padalijamas paveldėtojams įstatymuose numatyta tvarka.

Mirus II pakopos pensiją kaupusiam asmeniui jo paveldėtojas pensijų kaupimo bendrovei privalo pateikti dokumentus, įrodančius jo teisę į sukauptas lėšas. Teisininkai primena, kad privalu turėti paveldėjimo teisės liudijimą, tapatybės dokumentus ir prašymą pervesti sukauptas lėšas į paveldėtojo banko sąskaitą. II pakopos pensijų fondų vienetai konvertuojami į pinigus dokumentų gavimo dieną.

Svarbus momentas yra pats paveldėjimo būdas, nes dažnai pamirštama, kad paveldimas ne tik turtas, bet ir skolos.

„Palikimą priėmęs įpėdinis turi atsakyti už testamento sudarytojo paliktas skolas. Baiminantis, kad testamento sudarytojo skolos gali būti didesnės nei palikimas, reikia kreiptis į teismą su prašymu, kad antstolis sudarytų paveldimo turto apyrašą. Priėmus palikimą pagal apyrašą, testamento sudarytojo skolos padengiamos tik iš palikimo, įpėdiniui nereikės rizikuoti asmeniniu turtu“, – praktikoje svarbius niuansus vardija advokatas.

Praradę artimą žmogų, patiriame netektį, o kartais ir netikėtų finansinių išlaidų. II pakopos pensijų fonde sukauptas lėšas galima palyginti su santaupomis banke arba kitu vertingu turtu, kuris, įvykus nelaimei, užsitikrins tam tikrą finansinį stabilumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Neseniai atsirado tas privatus kaupimo fondas.Kas tiek daug sunešė,manau turėtų pasidomėti tam skirtos tarnybos.Nemanau kad sąžininga,gal išplovė kažkas nesąžiningus pinigus.Manau tarnybos suras ”kaupėjus”.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių