Pritarta siūlymui akcizu apmokestinti neapdorotą tabaką

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė Finansų ministerijos siūlymui nuo lapkričio 1 d. nustatyti akcizus neapdoroto tabako gaminiams. Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad tokiu būdu siekiama užkirsti kelią nelegaliai gamybai.

Vyriausybės nutarimo pažymoje informuojama, kad akcizų tarifas iš pradžių turėtų siekti 68,6 euro už kilogramą, o vėliau laipsniškai didėtų: nuo 2020 metų kovo - iki 75,8 euro už kilogramą, o nuo 2021-ųjų kovo - iki 90 eurų už kilogramą.

„Šis projektas yra prevencinė priemonė, kad neapdorotas tabakas nebūtų panaudotas nelegaliai gamybai“, - posėdžio metu sakė V. Šapoka.

Siūloma, kad akcizai nebūtų taikomi neapdorotam tabakui, panaudotam apdoroto tabako ir kaitinamojo tabako produktų, už kuriuos akcizai sumokėti, gamybai, taip pat eksportuotam ir į kitą ES valstybę narę išgabentam neapdorotam tabakui. Tokiu būdu būtų įtvirtinta nuostata, kad akcizai už prekes mokami tik valstybėje, kurioje šios prekės yra vartojamos.

„Apdoroto tabako gamintojams jokių papildomų leidimų ar prievolių nenumatoma“, - pabrėžė V. Šapoka.

Taip pat norima nuo akcizo atleisti neapdorotą tabaką, kuris būtų panaudotas būtiniems bandymams atlikti, nustatytiems privalomiems tyrimams ar moksliniams tyrimams. Šiuo metu nuo akcizo mokesčio yra atleistas apdorotas tabakas, jei jis naudojamas minėtiems bandymams ir tyrimams atlikti.

Akcizų neapdorotam tabakui klausimas toliau bus svarstomas Seime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių